Gioacchino Rossini / Ouvertura La gazza ladra

29.09.2015 22:03

Gioacchino Rossini / Ouvertura La gazza ladra
skladby v repertoáru PSO

Opera La gazza ladra (Straka zlodějka) Gioacchina Rossiniho je označována jako „opera semiseria“, to je žánrové označení pro „polovážnou“ operu – zatímco  opera buffa je opera komická a opera seria, označovaná také jako dramma per musica, je opera vážná. Tento protiklad je v dobové estetice totožný s „vysokým“ a „nízkým“ stylem. V německé estetice odpovídá pak pojmům „apolinský“ a „dionýský“, stylový protiklad formuloval filozof F. W. Schelling a později v knize Die Geburt der Tragödie aus dem Geiste der Musik zpopularizoval Friedrich Nietzsche. Opera semiseria byla vytvořena na konci 18. století v dílech pozdních skladatelů Neapolské školy.

Příběh opery i její cesta na jeviště je pro náš účel dostatečně popsána na stránkách Wikipedie (i české, případně jiných jazykových mutací). Nás zajímá pochopitelně nejvíce ouvertura, která je v reportoáru PSO a tedy i tématem příspěvku.

Na stránkách německé Wikipedie se říká, že dnes se z opery hráje právě chytlavá a živá ouvertura. Sám Rossini popisuje, v jakém spěchu vznikla, těmito slovy: „Předehra ke Strace zlodějce jsem psal v den premiéry pod střechou La Scaly, kam mě uvěznil ředitel. Byl jsem hlídán čtyřmi ozbrojenými muži, kteří měli rozkaz, aby můj originální rukopis dávali list za listem kopistům, kteří dole čekali na svou práci. Pokud by měl zbýt nějaký notový papír, měli nařízení, aby mě samotného vyhodili z okna.

Režisér Stanley Kubrick inscenoval několik scén svého filmu Mechanický pomeranč k ouvertuře. Byla použita rovněž u německého filmu Kamikadze 1989 Wolfa Gremma, stejně jako u dopravní společnosti Corsica Ferries při příjezdu a odplouvání lodí do přístavu, dále v seriálu SherlockPřípadě Reichenbach, když Moriatry chce ukrást korunovační klenoty. Britská rocková skupina Marillion používala ouverturu jako intro na svém koncertním turné Clutching At Straws a z ní vyplývajícího živého alba z roku 1988 The Thieving Magpie.

U nás předehru k opeře La gazza ladra (Straka zlodějka) najdeme například v repertoáru České filharmonie;  na programu novoročního koncertu 2015?? v pražském Rudolfinu, který vysílala rovněž Česká televize (ČT art), byla rovněž předehra a výběr árií z Donizzetiho opery Don Pasquale (též Bella siccome un angelo), předehra a výběr árií z Rossiniho Lazebníka sevillského, také předehra a výběr árií z Donizettiho Nápoje lásky (rovněž Come paride vezzoso, která je na repertoáru PSO), a konečně předehra k poslední Rossiniho opeře Vilém Tell. To jsou dohromady čtyři skladby, ta shoda v dramaturgii je docela neuvěřitelná.

https://www.ceskafilharmonie.cz/#detail/Novorocni-koncert--se320.html;tickets

https://de.wikipedia.org/wiki/Opera_semiseria
https://de.wikipedia.org/wiki/La_gazza_ladra
https://cs.wikipedia.org/wiki/La_gazza_ladra

YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=3MRvDGd02mA

Zpět