Gateshead Millennium Bridge ve Velká Británii

16.02.2013 20:02

Gateshead Millennium Bridge ve Velká Británii
významné stavby současnosti

Gateshead Millennium Bridge, most v městě Newcastle (Velká Británie) je výjimečný jedním prazvláštním prvenstvím, totiž tím, že se může – na rozdíl od klasických zvedacích mostů – otáčet kolem své podélné osy, jestliže má být umožněn průjezd lodím pod mostem. Most spojuje město Newcastle upon Tyne  na severovýchodě Anglie s další unikátní stavbou, The Sage Gateshead, koncertní halou ve městě Gatesheadu na jižní straně řeky Tyne, a muzeem The Baltic, a umožňuje chodcům a cyklistům dostat se na druhou stranu řeky. Stavbu plánovala firma Gifford and Partners ze Southamptonu společně s londýnskou architektonickou kanceláří Wilkinson Eyre Architects.

Most sestává z horizontálního oblouku, který slouží k přechodu mostu, a druhého oblouku, který směřuje ve výchozím postavení směrem nahoru, a slouží k vyvažování a stabilizaci celé konstrukce prostřednictvím lan. Celý mechanismus může být prostřednictvím osmi motorů (celkem 433 kW) na obou stranách spojnic zvednout nahoru až do úhlu 45°. Protože konstrukce připomíná při změně poloh mžikající oko, je most nazýván mezi lidmi Blinking Eye. Zajímavá záležitost je – v souladu s dnešními trendy (srv. např. fotbalovou arénu v Mnichově) – nasvícení mostu, které se mění tak, že může ovlivňovat dojem ze znečištění řeky.

Most Millennium Bridge, který je mezi jinými motivy zobrazen na jednolibrové minci, byl předán veřejnosti v pondělí 17. září 2001 v 15. 00 hodin. V letech 2003 a 2004 byl vyznamenán dvěma prestižními architektonickými cenami, v prvním případě Institution of Structural Engineers, ve druhém Outstanding Structure Award IABSE.

Technická data:
Stavební náklady: 22 miliónů liber
Váha: 850 tun
Výška: cca. 50 metrů
Rozpětí: 126 metrů
Čas potřebný k otevření mostu: 4 ½ minut

Podrobný článek na ArchiWebu
https://www.archiweb.cz/buildings.php?&action=show&id=777
Wikipedia (zdroj tohoto příspěvku v německé mutaci)
https://en.wikipedia.org/wiki/Gateshead_Millennium_Bridge
YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=gk16C5Zgv4w (reálný čas zvedání)
https://www.youtube.com/watch?v=pN445dM-L9M
https://www.youtube.com/watch?v=l0jWqziY3Kw

 

Zpět