Gaetano Donizetti / Come Paride vezzoso

29.09.2015 21:57

Gaetano Donizetti / Come Paride vezzoso
skladby v repertoáru PSO

Známá árie je z nejznámější opery Gaetana Donizettiho Nápoj lásky. Opakovat základní informace o jednom ze tří italských operních autorů (vedle Vincenza Belliniho a nejznámějšího  Gioacchina Rossiniho) by bylo nošením dříví do lesa, můžeme odkázat i na českou na Wikipedii. Nápoj lásky (Wikipedie tvrdí, že nejslavnější je Lucie z Lammermooru, Nápoj lásky vznikl v každém případě o tři roky dříve, 1832), opera buffa (komická opera) o dvou dějstvích byla poprvé uvedena v milánském divadle Teatro della Canobbiana 12. května 1832, autorem jejího libreta byl Janovan Felice Romani (1788 – 1865), studovaný a zcestovalý muž a autor celé řady libret pro opery řada dalších známých operních autorů (pro Rossiniho napsal Turka v Itálii, pro Meyerbeera Margherita d’Anjou, pro Verdiho Jeden den králem, pro Belliniho Beatrice di Tenda, Normu či Náměsíčnici  - La Sonnambula, pro samotného Donizettiho pak operu s dramatickým příběhem podle Victora Huga Lucrezie Borgia, či rovněž dramatický příběh Anna Bolena.

Přepíšeme z Wikipedie stručný obsah opery, abychom získali základní představu:  Nemorino se užírá svou neopětovanou láskou k Adině, navíc žárlí na jejího dalšího (i když stejně jako on odmítaného) nápadníka - seržanta Belcora. Kupuje proto za své poslední peníze od potulného mastičkáře Dulcamary domnělý nápoj lásky - ve skutečnosti láhev obyčejného vína, které má podle slov mastičkáře začít fungovat za jeden den po použití. (1. dějství) Nápoj lásky nezafunguje. Nemorino již nemá peníze, takže se nechává naverbovat na vojnu, aby měl na další láhev elixíru. V tom přichází zpráva, že Nemorinovi ve městě zemřel bohatý strýc, který mu odkázal značný majetek. Všechny dívky se začínají točit kolem náhle bohatého mladíka, který to přičítá účinku elixíru. Adina odkupuje od verbířů Nemorinovu smlouvu a zasnubuje se s ním, teprve později se dozvídá o Nemorinově bohatství. Tento šťastný konec Dulcamara vydává za účinek svého elixíru, který je díky tomu okamžitě vyprodán - kupuje si jej celá vesnice. (2. dějství)

Árie Come Paride vezzoso je kavatina hned zpočátku Donizettiho díla, totiž z 1. scény 1. aktu, v podání lyrického barytonu seržanta Belcora. V synopsi se píše: Belcore vstoupí, pozdravuje Adinu a obdarovává ji kyticí květin (o tom zpívá i v textu). Pak pokračuje s žádostí o ruku. Věří, že ona bude reagovat příznivě, vysvětluje to tím, že zpívá, že není divu, protože on je seržant a žena je jako voják.

Připojuji text s anglickým překladem z anglické databáze árií.

Come Paride vezzoso                   
porse il pomo alla più bella,    
mia diletta villanella,
io ti porgo questi fior.
Ma di lui più glorioso,
più di lui felice io sono,              
poiché in premio del mio dono               
ne riporto il tuo bel cor.              

Veggo chiaro in quel visino      
ch'io fo breccia nel tuo petto.  
Non è cosa sorprendente;          
son galante, son sergente;        
non v'ha bella che resista          
alla vista d'un cimiero;                               
cede a Marte iddio guerriero,  
fin la madre dell'amor.                              

As charming Paris,
gave the apple to the most beautiful,
my darling rustic girl
I give you this flower.
But more glorious than he,
I am happier than he,
because as a reward for my gift
I carry off your lovely heart.

I see clearly in that little face
that I've reduced you to smithereens.
It's not anything surprising,
I am gallant, I'm a sergeant;
there is no beauty who can reset
the sight of military uniform;
to Mars, the god of war,
even the mother of love yielded.

V jevištní podobě ve scéně vystupují ještě Gianetta a Coro a Nemorino plus sbor (viz jiný zdroj dole), což samozřejmě v koncertní verzi odpadá.

Mohli bychom ještě doplnit stručný kontext vzniku díla. V roce 1830 Donizetti konečně prorazil se svou 32. (již zmíněnou) operou Anna Bolena. Rok předtím ukončil Gioachino Rossini, jen o pět roků starší, svou kariéru operního skladatele se svým Vilémem Tellem, takže Bellini, který se právě (v roce 1827) etabloval svou operou Il Pirata, a Donizetti nyní byli vůdčími skladateli italské opery. V roce 1832 se chtěl Donizetti takřka po deseti letech vrátit zpět do nejdůležitějšího operního domu Itálie, Milánské Scaly. Jeho opera Ugo, conte di Parigi, premiérovaná 13. března 1832 (a dnes zapomenutá) byl nicméně propadák – přesto, že vystoupil hvězdný ansámbl s Giudittou Pastou, Giulií Grisiovou a Domenicem Donzellim. V tomtéž obsazení propadla před několika týdny premiéra Belliniho Normy. Po pěti představeních byl Ugo stažen z herního plánu a nahrazen právě Normou, tedy ausgerechnet dílem Donizettiho rivala, dílu, kterému přes fiasko při premiéře bylo věnováno více důvěry než Donizettimu Ugovi.

Nabídka Alessandra Linariho, impresária Milánského divadla Teatro alla Canobbiana, zaskočit za jiného skladatele a ještě na jaře roku 1832 připravit novou operu byla proto pro Donizettiho dobrou příležitostí vymazat co nejrychleji neúspěch v La Scale (návrh přepracovat operu skladatel odmítl). Básník Felice Romani, s nímž Donizetti již předtím spolupracoval (na zmíněných operách), napsal nyní nový text s titulem L'elisir d'amore, přičemž použil libreto Eugèna Scribea pro operu Daniela-Francoise-Esprita Auberse Le Philtre, která byla uvedena v roce 18932 v Paříži. Toto libreto opět mělo základ v jevištním díle Il filtro od Silvio Malaperty, tedy základ italský. Romani přeložil Scribeův text a přizpůsobil ho italským poměrům. Většina čísel L'elisir d'amore vychází z Le Philtre. Takřka každá situace má svůj protiklad ve francouzské předloze, přitom Romani přiostřije jeden motiv za druhým.

Do premiéry v polovině května bylo velice málo času – i pro takového rychloskladatele, jakým byl Donizetti, který během patnácti let složil už 36 oper. Protože Romani potřeboval pro zhotovení libreta také více času, než bylo plánováno (24. dubna stále ještě nebyl hotov), zůstávalo Donizettimu do doby zkoušení tak tak tři týdny. Stejně jako u Rossiniho Lazebníka sevilského je tedy Elixír lásky vzorovým příkladem rychlé práce skladatelského génia. Právě jako ten, který pracoval na řadě projektů najednou, pracoval nicméně Donizetti ekonomicky a měl stále zásobu návrhů a skic z jiných prací, k nimž mohl sáhnout. V každém případě se mu podařilo během extrémně krátké doby zpracovat novou operu s 28 čísly. Elixír lásky tedy není žádná krátká opera, partitura má na 600 stran.

Většinou v příspěvcích tohoto druhu nesahám do knihovny po „papírových knihách“ (měl bych pak pocit nedostatečnosti, protože pak by už asi bylo dobré jít do hudební knihovny, na druhé straně je mou představou vycházet z informací ve virtuálním prostoru), v tomto případě jsem se neubránil a přepisuji skvělé formulace z proslulého Průvodce operní tvorbou Anny Hostomské (Státní hudební vydavatelství, Praha 1962):

Z rytířského patosu svých vážných oper přechází Donizeti v buffách k motivům lidovým. Nejsou to novinky; každý z námětů má už staletou tradici. Tak i „Nápoj lásky“ je v podstatě mastičkářskou historií, na kterou je navěšen zcela konvenční příběh zamilované dvojice. Donizetti se zde mohl opřít o nedrastičtější složky italské buffy. Vyzvedá v postavě mastičkáře figuru dottoracommedie dell´arte. Ten je nejsilnější figurou celého díla. Její historický dosah spatřujeme v komických chlubilech i další italské opery i měšťanské opery německé. Konečně i ve Smetanově Kecalovi se setkáváme se vzdálenými reminiscencemi na ni. Hudebně se opera přichyluje ke vzorům italské lidové hudby. Z bohaté tradice italského lidového zpěvu čerpá velmi vydatně. Také tím se stala mnohom živější než Donizettiho zpěvohry vážné. Spolu s „Marií, dcerou pluku“ a „Donem Pasqualem“ tvoří trojici děl, která i dnes je možno si se zájmem poslechnout.

Gaetano Donizetti
https://en.wikipedia.org/wiki/Gaetano_Donizetti

https://211.116.138.23/tulip/dl_image1/IMG/06//000000027354/SERVICE/000000027354_01.PDF

Údaje o árii
https://www.aria-database.com/search.php?individualAria=382

Kontext v opeře
https://www.intratext.com/IXT/ITA1442/_P3.HTM

Na YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=CGc-rapKOHQ
https://www.youtube.com/watch?v=QIqFbCJaSLA

Zpět