Františkánský klášter v Hostinném

20.08.2014 10:01

Je několik podařených rekonstrukcí ve východních a severních Čechách. Ta nejproslulejší je bezpochyby barokní komplex v Kuksu. Ale jsou i jiné, jako je Klášterní zahrada ve Vrchlabí, a ještě menší, jako je františkánský klášter v Hostinném.

U tohoto krkonošského městečka každému nejspíš v prvním okamžiku naskočí obraz obrů na radnici (věnoval jsem mu jiný příspěvek). V Hostinném je pozoruhodný ale ještě přinejmenším jeden architektonický objekt – bývalý františkánský klášter. Jeho historie se píše od roku 1666, kdy do města přišli první bratři řádu sv. Františka, vlastní stavba proběhla v letech  1677-1684. Zahájil ji rozšířením už existujícího kostela stavitel a měšťan Nového Města pražského Martin Reiner a po jeho smrti v roce 1680 dokončil Wolfgang Dientzenhofer (1648-1706). Je to jediná dochovaná práce jednoho z proslulé rodiny architektů. Složité osudy klášterního komplexu, u něhož byla zajímavá vzácná knihovna s cennými rukopisy, jsou popsány na stránkách https://klasterhostinne.cz – stavební úpravy, zrušení kláštera za Josefa II., poškození vichřicí, obnovení činnosti v 18. století, vojenský lazaret v roce 1866, další zrušení vládou v roce 1950, navrácení františkánům po Listopadu a konečně jeho odkoupení městem 2007.  Na zmíněných stránkách se píše:

V letech 2004-2009 byla postupně provedena celková oprava klášterního kostela Neposkvrněného početí Panny Marie za spolufinancování města Hostinné a Ministerstva kultury ČR. V letech 2009-2011 byla provedena celková rekonstrukce klášterního konventu a klášterní zahrady z prostředků Regionálního operačního programu NUTC II severovýchod v hodnotě 50 milionů korun. V přízemí konventu se nachází moderní městská knihovna a v prostoru prvního patra je nainstalovaná expozice městského muzea.

U těch dat si nejsem jist určitými nesrovnalostmi (na stránkách města jsou o něco pozdější, neumím říci, kde je buď chyba nebo jiné kritérium pro údaje), ale nebuďme hnidopiši. Důležité je, že opravený je areál i park a a zároveň nalezeno jeho smysluplné využití (knihovna, výstava aj.) Přesto mi stále připadá nejzajímavější výstava replik antických soch v klášterním kostele sv. Františka Serafinského, které – daleko od velkých kulturních center – dává příležitost udělat si představu o významné oblasti evropské kultury. Vzpomínám si, že semilské gymnázium mělo zařazenu už v sedmdesátých létech návštěvu Galerie antického umění v programu češtinářských exkurzí vedle Antala Staška aj. A. Komenského v regionu. Ještě jednou cituji s kontextem:

V letech 1967-1969 proběhla rekonstrukce objektu kostela a v jeho prostorách byla umístěna stálá expozice sbírky antických plastik z majetku Karlovy univerzity v Praze.

https://klasterhostinne.cz/historie
https://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Prohlidka-antickych-soch-v-Krkonosich.aspx

https://www.hostinne.info/galerie-klaster/d-1624

https://www.hrady.cz/?OID=7599

https://hradec.idnes.cz/skvostny-lec-vybydleny-barokni-klaster-v-hostinnem-oziva-za-50-milionu-1mf-/Hradec-zpravy.aspx?c=A110207_1528120_hradec-zpravy_klu

Zpět