Frankfurter Büro Center ve Frankfurtu nad Mohanem

02.04.2013 23:26

Frankfurter Büro Center ve Frankfurtu nad Mohanem  
významné stavby současnosti

Frankfurtský mrakodrap označovaný jako FBC, plným jménem Frankfurter Büro Center (Frankfurtské úřední centrum) je 142 metrů vysoký výškový dům v část Westend u silnice na Mohuč (Mainzer Landstraße) v řadě podobně vysokých staveb, která se táhne od Náměstí republiky až k Opernímu náměstí. Sousedem na západě je Westend Tower, na východě Trianon.

Stavba zůstala v letech energetické krize v roce 1975 stát ve fázi hrubé stavby. Až do roku 1979 se na základě zvýšených stavebních nákladů nenašel žádný kupec. ECE Projektmanagement G.m.b.H. & Co. KG se musela pokusit dohodnout s majiteli a najít řešení, totiž stavební program dohotovení a technického vylepšení stavby a koncept pronájmu. To se podařilo a v roce 1981 byla stavba s hrubou plochou ca  52.000 m² a 42 (40 nadzemními, 2 podzemní) podlažími dokončena.

Architektem byl Richard Heil z Hamburku. Na prostranství před budovou byla v roce 1997 umístěna 21 metrů vysoká plastika Clause Buryho. S přestavbou foyer (Just.Burgeff. Architekten) byla spojena nástavba s kavárnou Face to Face“, dnes bistro „Nonna“. Celé vstupní zařízení i prostor před ním byl kompletně nově uspořádán v duchu „moderní klasiky“, tzn. vytvořit i opticky a funkcionálně prostor otevřený veřejnosti.

https://de.wikipedia.org/wiki/Frankfurter_B%C3%BCro_Center
https://www.frankfurter-buero-center.de/galerie.html

Zpět