Francesca Cavallo a Elena Favilli / Příběhy pro malé rebelky

23.01.2024 14:11

Celým názvem Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2, vydané, jak jinak, v Albatrosu, v roce 2018. Byť na evropské poměry poněkud aktivistická předmluva obou autorek uvádí informace o vzniku Příběhů a síle „příběhů“, o síle jejichž plamenů jsou Francesca Cavallo a Elena Favilli přesvědčeny, o jejich čtenářích a vypravěčích jako jedné velké celosvětové rodině. Myšlenka je jasná, jsou to příběhy žen či dívek, kterým se něco podařilo, které mohou být pro ty ostatní vzorem, motivací. Vyjadřuje to také motto „Každé rebelce na světě: / To ty jsi nadějí, / ty jsi hnací silou, / nikdy neustupuj, / teprve pak / se všichni pohnout kupředu.“ Jak naznačeno, v zemi, kde jsme na některé formulace až opatrní již z předlistopadové zkušenosti (vzpomeňme na události, jak je popisuje Kunderův Žert), můžeme tyto řádky vzhledem k tomu „americkému duchu“ (vzpomínám na někdy až prostoduché návody na všechno a „na život“, jaké zaplavily náš knižní trh v devadesátých létech) číst rezervovaně, nicméně řekl jsem si, když jsem si knížku už přinesl s úmyslem dát ji některému z vnoučat jako povzbuzení k získání většího sebevědomí (ne že by ho někdy, zvlášť ten nejmenší kluk, neměly na rozdávání), že  si ji nakonec sám prolistuju a do některých z více než stovky příběhů (na více než dvou stech stranách) jsem se dokonce s potěšením i začetl.

Na každé z dvoustran, kde nalevo se vypráví příběh o některé odvážné ženě a na pravé je pěkná ilustrace z dílny padesáti výtvarných umělkyň, jejichž seznam si s příslušnými odkazy můžeme přečíst na konci knihy, to přináší knize pestrost, jakou mají již texty výběrem z nejrůznějších oblastí od panovnic přes kosmonautky/astronautky, hudebnice a básnířky, výtvarné umělkyně, sportovkyně atd., přičemž můžeme pomyslet na takový ten „klasický“ soubor známých osobností, který ale tento výběr řadou směrů zároveň přesahuje, čímž nabývá na svěžesti. Srozumitelnost pak podporují ještě citáty těchto osobností, umístěné do ilustrace na pravé stránce, většinou dole. U knihy je uvedeno, že je určena čtenářům od šesti let, ovšemže asi nejspíš v podání rodičů, kteří budou takhle malým dětem informace postupně dávkovat.

Nu, nebudu samozřejmě vypisovat všechna jména, ale zmíním aspoň některá. Ženy jsou uvedeny abecedně, nicméně nikoli naším běžným způsobem, nýbrž podle křestních jmen (už to je trochu rebelie, na druhé straně tak trochu i dětská perspektiva). Spisovatelka Agatha Christie, ovšem, na příběhy Hercula Poirota a slečny Marplové se také občas podívám v televizi, pár detektivek jsem také přečetl. Kancléřka Angela Merkelová, revolucionářka Anita Garibaldi, pirátka Anne Bonny – opravdu si autorky vybraly rebelky, ale myslím, že stojí za to popřemýšlet, co vlastně znamená vzpoura, v tom vnitřním slova smyslu – herečka Audrey Hepburn, zpěvačka Beyoncé, klavíristka Clara Schumann, protipytlácká jednotka Černé mamby, politička Eleanor Rooseveltová, vynálezkyně a herečka Hedy Lamarr, spisovatelka J. K. Rowling, švédská královna Kristýna I., zpěvačka a podnikatelka Madonna, performerka Marina Abramović, geoložka Marie Tharp, zdravotní sestra Mary Seacole, špiónka Mata Hari, faraonka Nefertiti, Oprah Winfrey, básnířka Sapfó či Wisława Szymborska aj.

Ovšem, některé ženy (ano, jsou zde pouze ženy) patří takřečeno k všeobecnému rozhledu či jinak formulováno, můžete se s nimi setkat na své cestě vzdělání nebo z médií, při zábavě nebo jinak, i u nich jsem se ale třeba něco dozvěděl díky zmíněné dětské perspektivě (typický začátek: „Byla jednou jedna holčička“ etc.), na druhou stranu onen až možná vyhraněný důraz na moment rebelantství možná měl vliv na výběr osobností s příslušným životopisem, což zahrnuje i zařazení výrazného počtu nejrůznějších lidskoprávních aktivistek (přímo takto uvedených) jako je Ruby Nell Bridges, Nadia Murad, revolucionářek, např. Čchiou Ťin, Pauline Léon, ochránkyň životního prostředí jako Rachel Carson, je tu „svědkyně proti mafii“ Serafina Battaglia. Kromě toho jsou tu ženy, u nichž může pro autorky Příběhů malé rebelky hrát úlohu to, že se proslavily v povoláních, u nichž jsou tyto osobnosti argumentem rovnoprávnosti mužů a žen, tedy nikoli takových, v nichž se dokáží uplatnit pouze muži, Sofie Ionescu je neurochiruržka, Valerie Thomas astronomka, Valentina Těreškovová kosmonautka, Sara Seager astrofyzička, Rosalind Franklin chemička a rentgenová krystalografka, Purna Halavath horolezkyně.

Motivační pro „malé rebelky“ je prázdná stránka na konci knihy, na níž si mají nakreslit svůj portrét, a tedy se – do budoucnosti – přiřadit mezi ty mimořádné osobnosti, jejichž příběhy kniha přináší. Jak nemám příliš v oblibě slovo „pozitivní“, pro jeho zneužívání při každé příležitosti, v tomto případě je to na místě. Ať se ty malé uličnice snaží.

Francesca Cavallo a Elena Favilli, Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2, Albatros 2018

Zpět