Four Roses

05.04.2012 18:27

Four Roses
dobrej chlast

Four Roses je americký značkový bourbon. Značku nechal zapsat v roce 1888 Paul Jones jr., podnikatel z Lousville v Kentucky. Palírna v blízkosti Lawrenceburgu byla zřízena v roce 1911 a je dodnes v provozu. Budova postavená ve španělském koloniálním stylu a je zapsána v Národním registru historických míst a je tedy památkově chráněná. Časy prohibice přestála jen díky převzetí Frankfort Distilling Company, která jako jediná směla vyrábět alkohol, protože měla licenci na jeho výrobu k lékařským účelům. Po letech expanze byl podnik převzat kanadskou firmou Seagram. Zvláště na evropském trhu je významnou značkou Four Roses Straight Bourbon. V roce 2002 pohltil firmu Seagram gigant Vivendi SA, původně francouzský medicínský koncern, zahrnující ale i oblast hudby, médií, televize a filmu, telekomunikací, internetu aj. a v souvislosti s tím koupila palírnu japonská firma Kirin Brewery Company. Co zůstalo ale i nadále tajemstvím, je název Čtyři růže. Podle legendy to byly čtyři květiny, s nimiž šel zakladatel firmy žádat o ruku svoji nastávající.

A co můžeme od Four Roses očekávat. Firma vyrábí ze dvou základních obilných směsí a pěti rozdílných aromatických kvasinek se pálí deset druhů whiskey, které jsou následně skladovány v sudech z bílého dubu. Ty jsou uloženy všechny v jedné rovině, aby nedocházelo k teplotnímu kolísání. Po pěti až deseti letech se sudy při přeplnění vymění. Zákonem předepsaná minimální doba skladování jsou dva roky.

Zde je základní seznam toho, co Four Roses produkuje:
Four Roses Yellow Label 80°: Prodává se ve Spojených státech, v Evropě a Japonsku
Four Roses Small Batch 90°: Prodává se ve Spojených státech, v Evropě a Japonsku
Four Roses Single Barrel 100°: Prodává se ve Spojených státech, v Evropě a Japonsku
Four Roses Single Barrel 86°: prodává se pouze v Evropě
Four Roses Super Premium 86°: prodává se pouze v Japonsku
Four Roses Black Label 80°: prodává se pouze v Japonsku
Four Roses Marriage Collection 100°: zavedeno v roce 2008 (vyrábí se pouze sezónně)

Four Roses je oblíbeným motivem v populární kultuře. Josh Ritter tento nápoj cituje ve své písni „Lilian, Egypt“  z alba „The Animal Years“. Japonský spisovatel Haruki Murakami o něm hovoří ve dvou svých románech, Konec světa & Hard-boiled Wonderland a 1Q84. Four Roses je oblíbeným drinkem detektiva Philipa Marlowa.

https://de.wikipedia.org/wiki/Four_Roses
https://www.fourroses.us/
https://www.alkohol.cz/i163-four-roses-bourbon/

 

Zpět