Foerster / Podzimní vokální koncert

24.11.2013 20:25

Foerster / Podzimní vokální koncert
16. listopadu 2013, 19.00 hodin, Porotní sál jičínského zámku

Ještě před každoročním vánočním koncertem pozval Smíšený pěvecký sbor Foerster při Lepařově gymnáziu v Jičíně posluchače do Porotního sálu jičínského zámku na Podzimní vokální koncert. Z rozměrného dvouhodinového programu, který byl na dobu podzimního sychravého počasí připraven, vypadlo několik čísel nemocí sólistky sboru Ivany Záveské (např. dvě písně z Dvořákových Moravských dvojzpěvů), ale i při tomto zkráceném rozměru jsme si odnesli díky řadě momentů pocit velkého koncertu.

Byla to příznivci jednoho ze dvou jičínských pěveckých sborů, dnes s takřka dvacetiletou tradicí (Foerster vznikl v roce 1995), již očekávaná dramaturgická vyváženost a promyšlenost řazení skladeb, kterou se vystoupení Foerstera vyznačují a která jim dodává rytmus, tempo a spád, jestliže do první části jsou zařazovány rozsáhlejší a posluchačsky a interpretačně komplikovanější skladby, do středu přichází ve vokálním či instrumentálním sólistovi změna a v závěru se rozjaří sál lidovými a muzikálovými melodiemi. Na každém vystoupení pak si posluchač užívá vedle těch, které už slyšel na minulých koncertech, několika nových nebo nově nastudovaných čísel.

Tak vedle v repertoáru kmenové skladby Rodné brázdy, napsané skladatelem, který dal sboru jméno, hned na začátku zazněly nové – Cantate domino A. T. Grečaninova či Hlas Domova A. Tučapského, nebo některé nově nastudované – také druhou sbormistryní Boženou Maxiánovou, která se střídala se zakladatelkou sboru Ivanou Hanzlovou – Wagnerův Svatební pochod z opery „Lohengrin“, vděčná lidová Na tom pražským mostě v úpravě M. Uherka či rovněž lidová Kdo to na mňa žaluje, sólo Václava Stříbrného, syna Ladislava Stříbrného, jenž obstarává na koncertech průvodní slovo.

Do operního a muzikálového tónu se Podzimní vokální koncert posunul více i díky jeho hostu, sólistce opery Divadla F. X. Šaldy v Liberci Daně Šťastné, která kromě slavné Habanery z Bizetovy opery Carmen zazpívala coby jakýsi minirecitál s klavírním doprovodem Pavla Krčmárika několik písní Sergeje Rachmaninova a tři vokální skladby z klasických oper – Una voce poco fa, cavatinu Rosiny z Lazebníka sevillského, O mio Fernardo!, árie Leonory z Donizettiho opery Favoritka a Chanson de bohéme, opět  z opery Carmen. Těsně před závěrem koncertu se o příležitost k výraznějšímu aplausu publika postaral muzikálovým titulem The Music of the Night z Webberova Fantomu opery Radek Štaff.

Spokojenost posluchačů samozřejmě vždy přináší zajímavý program, který se občas opře o známé melodie či na druhé straně přináší neočekávaná překvapení, střídání sólových a sborových čísel, v pozadí ovšem – byť běžně nevnímaná – je soustavná práce na hlasové kvalitě, intonační a rytmické preciznosti a přesvědčivém výrazu při interpretaci jednotlivých skladeb. A je dlužno říci, že přestože počet sboristů a sboristek se oproti době před deseti lety poněkud snížil (obsazení mužskými hlasy bývá zvláště dnes značný problém, ale i v současnosti se daří rozšiřovat počet nových duší, v posledním roce přišlo sedm osm nových mladých zvláště zpěvaček), právě ona kvalita celku, z něhož „nevyčnívá“ rušivě žádný element, vyrovnanost celého tělesa, je tím, co v amatérských poměrech zdaleka není samozřejmé. A tak přejeme Ivaně Hanzlové, která bude na začátku příštího roku slavit kulaté narozeniny, i všem vokálním nadšencům hodně chuti do další práce.

Jan K. Čeliš

https://jicinsky.denik.cz/kultura_region/pevecky-sbor-foerster-rozzaril-podzimni-vecer-20131122.html (u článku dr. Hany Zikmundové je uveřejněno 73 fotografií, celé album je pak na adrese
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Foerster_podzimni_koncert_2013/

S Josefem Bohuslavem Foersterem se pojí v letošním roce v Jičíně ještě dvě události. Nahrazení odcizené busty na Čeřovce její replikou a přednáškou o hudebním skladateli a vzpomínkou na něj v Porotním sále jičínského zámku, kde vystoupil Zdeněk Vokurka, který se s Foersterem osobně setkal.

https://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/foerster-se-vratil-na-piedestal-20130418.html

https://jicinsky.denik.cz/kultura_region/vypraveni-o-skladateli-josefu-bohuslavu-foerstrovi-20131010.html

Odhalení busty skladatele v dubnu tohoto roku jsem zdokumentoval v albu na adrese
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Odhaleni_busty_J._B._Foerstra_v_Jicine/

 

Zpět