Fišerovy koledy v Jičíně

13.12.2012 13:48

Jedním z větších projektů, na němž participuje několik hudebních seskupení v našem kraji v adventní době, je provedení skladby Luboše Fišera „Vánoční“, která má v náznacích i charakter mše, především jsou to ale úpravy českých lidových koled. Několik pěveckých sborů se sólisty (vyjmenovává je nížeuvedená pozvánka pěveckého sboru Foerster, Podkrkonošský symfonický orchestr s dalšími muzikanty z Liberce, kteří přijedou s dirigentem orchestru tamní ZUŠky Grazianem Sanvitem) se spojilo k realizaci dvou koncertů v Jičíně a v Semilech, které se uskuteční ve dnech 15. a 16. prosince tohoto roku.

Text pozvání Smíšeného pěveckého sboru Foerster v Jičíně
Milí přátelé,
přijměte naše srdečné pozvání na Vánoční koncert, jenž se uskuteční v sobotu 15. 12. 2012 od 18.00 hodin v jičínském chrámu sv. Jakuba a který ve spolupráci s Městským úřadem Jičín (záštitu převzal starosta MVDr. Jiří Liška), Arciděkanským úřadem v Jičíně a Oblastním výborem Unie českých pěveckých sborů v Hradci Králové připravil Smíšený pěvecký sbor Foerster při Lepařově gymnáziu Jičín. V rámci tohoto koncertu, v jehož úvodu se samostatným programem vystoupí domácí sbor Foerster se sbormistryní Ivanou Hanzlovou a semilský sbor Jizerka se sbormistryněmi Alenou Brádlovou a Nadiou Ladkany, bude provedena skladba „Vánoční“ pro recitaci, sóla, sbor, varhany a orchestr od jednoho z nejtalentovanějších českých hudebních skladatelů dvacátého století Luboše Fišera. Toto dílo, zkomponované v roce 1969, obsahuje na dvě desítky motivů, v nichž posluchači zcela jistě rozpoznají originálně zpracované české a moravské koledy, adventní i vánoční písně. Jelikož se jedná o skladbu velkého formátu, přizval sbor Foerster ke spoluúčinkování Dětský a mládežnický pěvecký sbor Jizerka Semily, Pěvecký spolek Jizeran Semily, Smíšený pěvecký sbor Hlas Nová Paka a Podkrkonošský symfonický orchestr. Sólové party přednesou Ivana Záveská (soprán), Pavel Krčmárik (tenor), Jan Rejha (tenor), Adam Zikmund (tenor), Radek Štaff (baryton), Ladislav Stříbrný (recitace), Alena Stolínová (varhany). Jde o organizačně a hudebně výjimečný projekt, neboť bude na provedení tohoto díla participovat 120 zpěváků a 55 instrumentalistů. Ti spojí své síly a předvedou svůj um pod taktovkou dirigenta Graziana Sanvita.
Těšíme se na setkání s Vámi!

K semilskému koncertu kopíruju z FB

Jizeran, Jizerka a Oblastní výbor Unie českých pěveckých sborů v Hradci Králové Vás zvou na provedení díla Luboše Fišera pro recitaci, sóla, sbor, varhany a orchestr

Účinkují:
Foerster Jičín (sb. Ivana Hanzlová)
Hlas Nová Paka (sb. Petra Lukavcová, Alena Lelková)
Jizerka Semily (sb. Nadia Ladkany, Alena Brádlová)
Jizeran Semily (sb. Jiří Kurfiřt)
Podkrkonošský symfonický orchestr a hosté
Dirigent: Graziano Sanvito

https://www.facebook.com/events/335118949928931/?context=create
https://www.facebook.com/#!/groups/55495950913/?fref=ts

Zpět