Filmy podle románů Jane Austenové

25.11.2014 11:49

Vzpomínám si, že když jsem četl některé romány anglické spisovatelky Jane Austenové (1775 – 1817), označované dnes za bestsellery, považoval jsem je za slabší odvar (možná přece jen příliš silné slovo) ve srovnání s knihami sester Brontëových (Emily B., Na větrné hůrce, Charlotte B., Jana Eyrová, od třetí, rovněž literárně činné Anne jsem nic nečetl), kdoví, možná bych ten názor dnes korigoval, přinejmenším Austenová mohla být určitým vzorem pro pozdější klasická díla tří sester. Určitou podobnost vykazuje i rodinný kontext, i Jane Austenová měla umělecky nadané sourozence, výtvarně starší sestru Cassandru, a pochopitelně i osud ženské spisovatelky ve své době: příznačné je, že v prvních vydáních jejích románů se jako autor uvádí "By a Lady" (od jedné dámy), vzpomeneme si i na osudy našich spisovatelek devatenáctého století.
Tématem tohoto příspěvku ale není literární dílo Angličanky, nýbrž úspěšné filmy, které z něj vycházejí (nechci být zlomyslný, ale nabízí se mi jistá paralela, nedotažené romány Michala Viewegha
jsou rovněž velmi často úspěšně zfilmovány, a v jeho případě si myslím, že to je právě v oné jazykové nahozenosti, která filmaře příliš nesvazuje).

Román Pýcha a předsudek je druhý, nejznámější román Jane Austenové, nicméně pracovat na něm začala autorka ještě před románem Rozum a cit, který vyšel jako první (1811), a k Pýše a předsudku, který měl tenkrát ještě titul První dojmy, se vrátila a přepracovala jej (pod názvem, pod nímž ho známe, vyšel v roce 1813). Skutečnost, že filmaře látka přitahovala odedávna, potvrzuje několik filmových zpracování, americký film R. Z. Leonarda (1940), dva britské seriály (1980, 1995) či americký film režiséra Andrewa Blacka (2003).

Příběh manželů Bennetových a jejich pěti dcer, které se budou vdávat, byl posléze v režii Joe Wrighta (v roce 2012 natočil Annu Kareninovou podle Tolstého románu), natočen v roce 2005 coby film se čtyřmi oscarovými nominacemi (za výpravu, kostýmy, hudbu, ženský výkon v hlavní roli) v hlavních rolích s Keirou Knightley (představitelky dalších z pěti sester byly Rosamund Pike, Talulah Riley, Carey Mulligan a Jena Malone) a Davidem Matthew MacFadyenem. Za zmínku určitě stojí i výkony Donalda Sutherlanda (otec Kiefera Sutherlanda) či řadou ocenění ověnčené Judi Denchové. Film se natáčel v Anglii, i proto z komentářů na ČSFD vybírám formulaci "krásně vypravená klasika". (více o filmu, stejně jako u dalších, v odkazech)

Zfilmování prvního zmíněného románu Rozum a cit možná někdo bude znát z třídílného britského televizního seriálu (2008), zajímavější nicméně zřejmě bude film už z roku 1995. Je natočen v "odlehčené podobě" komedie, v hlavních rolích Emma Thompsonová, která je i autorkou scénáře, a Hugh Grant, režisérem Ang Lee (Hulk, kultovní Zkrocená hora). Příběh knihy je zevrubně popsán na stránkách Wikipedie (česky), protiklad dvou charakterů, označených v titulu, je ztvárněn dvěma sestrami, Mariany a Elinor, první z nich v podání další filmové hvězdy Kate Winsletové, druhé zmíněné Thompsonové. Za zmínku možná rovněž stojí, že mezi dalšími herci najdeme i jméno Hugha Laurieho, představitele excentrického dr. House. Film získal Oscara za nejlepší scénář.

Parafrází názvu prvního románu britské spisovatelky je název filmu Vášeň a cit, v originále ovšem nazvaného Becoming Jane (na Slovensku pak například uváděn ve variantě obdobné českému názvu Vášeň a cit: Príbeh Jane Austenovej). Do kin šel dva roky po filmu Pýcha a předsudek, režisérem byl Angličan Julian Jarrold, autor převážně televizních seriálů a filmů, hlavní roli ztvárnila Newyorčanka Anne Hathaway, kterou přemluvil k tomu, aby roli vzala, zmíněný režisér Rozumu a citu Ang Lee (domnívala se zprvu, že se pro ni nehodí, když se ale podívám na Keiru Knightleyovou, představitelku hlavní postavy Pýchy a předsudku, připadá mi, že mají cosi společného, tedy i to je jistá logika věci).

Jane Austenová
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jane_Austenov%C3%A1
Pýcha a předsudek
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%BDcha_a_p%C5%99edsudek
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%BDcha_a_p%C5%99edsudek_%28rozcestn%C3%ADk%29
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%BDcha_a_p%C5%99edsudek_%28film,_2005%29
https://www.csfd.cz/film/175274-pycha-a-predsudek/
https://www.fdb.cz/film/pycha-a-predsudek-pride-prejudice/39377
https://popis.osobnosti.cz/pycha-a-predsudek-258649
https://www.zkouknito.cz/video_83427_pycha-a-predsudek
https://www.onlinefilmykeshlednuti.cz/drama-filmy/pycha-a-predsudek-pride-prejudice-2005-ke-shlednuti-online

Rozum a cit
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozum_a_cit
https://www.kosmas.cz/knihy/172055/rozum-a-cit/
https://www.klubknihomolu.cz/18202/jak-na-lasku-s-rozumem-nebo-citem/
https://www.csfd.cz/film/240573-rozum-a-cit/
https://www.csfd.cz/film/5731-rozum-a-cit/

Vášeň a cit
https://www.csfd.cz/film/227532-vasen-a-cit/
https://www.fdb.cz/film/vasen-a-cit-becoming-jane/44405

Zpět