Filmový festival Jeden svět

08.01.2018 18:53

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět je záležitostí, alespoň z doslechu známý, jak tuším podle prezentací v televizi, i širší veřejnosti. Mě v tuto chvíli nicméně více než vlastní obsah filmové nabídky zajímá síť vztahů, v nichž se festival uskutečňuje, respektive síť percipujících subjektů, které umožňují festival realizovat. K dispozici mám „Mag“, jak je označen zhruba třicetistránkový magazín festivalu Jeden svět, starší číslo 6-15 3 2012 s podtitulem Protesty ve filmech, Nepokoje v rozhovorech, Revolta v myšlení.

Už z prvního náhledu je zřejmá promyšlená struktura celého projektu, která – vedle široké podpory a spolupráce celé řady organizací či institucí – zřejmě umožňuje rozrůstání samotného festivalu. V úvodním Editorialu ředitelka festivalu Hana Kulhánková hovoří o tom, že kromě Prahy se v tomto roce (14. ročníku festivalu) promítají filmy nejen v Praze, ale i v dalších čtyřiceti městech, na s. 13 jsou uvedena jejich jména, mj. České Budějovice, Český Krumlov, Děčín, Hrádek na Nisou, Jablonec nad Nisou, Kladno, Klatovy, Liberec, Louny, Olomouc, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Počátky, Semily, Tábor, Tanvald, Trutnov, Třinec Ústí nad Labem, Znojmo (neuvedl jsem všechna).

Šíři kontextu pak naznačuje už obsah. Jednotlivé položky –  Filmové tipy, (Ne)obyčejní hrdinové, Rozhovor: Když se kácí les, Festivalem to nekončí!, Rozhovor: Ten, co tančí s mraky, One World Social Innovation, Rozhovor: Punk in Africa, Vykoupení nahého generála, Debatujte o filmech, Homo Homini, Je to na porotě!, Rozhovor: Jaromír Štětina, East Doc Platform, Jeden svět na školách – naznačují skladbu, střídání jednotlivých „složek“, představení jednotlivých participujících a „rozhovorů“ s osobnostmi souvisejícími s festivalem.

Před těmito položkami je na straně 3 vyznačena mediální síť festivalu, konkrétně Respekt (odkaz na speciální osmistránkovou přílohu známého týdeníku), Jeden svět v éteru (živé vstupy na Rádiu Česko, vysílající z festivalového centra Langhans, a Rádia 1), Blogy, Debaty, Jeden svět v Bruselu (promítání a debaty na půdě Evropského parlamentu s účastí politiků a mezinárodních neziskovek), Jedensvět.cz (festivalový web), Videostřípky, Fccb, twiter, g+ (sociální sítě), Katalog (festivalový katalog, podélný sešit, který jsem rovněž prolistoval, dává podrobný náhled do celého dění), Aktuálně.cz (festivalový speciál na zpravodajském serveru, tj. filmové recenze, rozhovory aj.).

Nelze poukázat v krátké noticce na vše, ostatně nejspíš je nejlepší se blíže informovat na webových stránkách či prostě si něco, co člověka zajímá, vybrat a při příští příležitosti se na festival vydat. Alespoň ale ještě na závěr se zastavím u sloupce označeného „Jak se vaří festival“, kde je před „postupem“, způsobem odpovídajícím kuchyňskému receptu, obvyklá kolonka „Ingredience“. V ní jsou uvedeny tyto položky: asi 1600 přihlášených filmů, 15 nakoukávačů, 10 programových kategorií, 9 festivalových dní a kousek, 7 pražských kin, 40 regionů a konečně spousta nervů.

https://www.jedensvet.cz/festival/
https://www.facebook.com/jedensvet
https://www.moviescreen.cz/svet-filmu/jeden-svet-2017-recenze/
https://hradec.idnes.cz/festival-jeden-svet-hradec-kralove-dtg-/hradec-zpravy.aspx?c=A170317_2312839_hradec-zpravy_tuu
https://zpravy.aktualne.cz/jeden-svet-2016/l~06cd972ed96411e59c4a002590604f2e/

Zpět