Explorer Pass & Map

08.07.2013 12:11

Explorer Pass & Map
Poznámky o Skotsku

Mám před sebou skládačku s názvem Explorer Pass & Map, vydanou v sérii „Historic Scotland“. Tedy jakýsi „cestovní pas“, který opravňuje k levnější návštěvě ve výběru 78 historických atrakcí ve Skotsku. Tak asi ho už v tuhle chvíli nevyužiju, tak nebudu ani zkoumat systém slev, jak zběžně koukám třídenních či sedmidenních, důležitá pro mě je pěkná mapka s přehledem oněch pamětihodností a jejich obrázky.

Zkusím jen zrychleně přepsat jakýsi přehled míst, které „musíte vidět“ (must see attractions), případně dalších: Musíte vidět: Edinburský hrad, hrad ve Stirlingu, hrad v Urquahartu, pak je možné Duff House, Iona Abbey Akara Brae – obracím stránku – Linlithwob Palace, Melrose Abbey, At. Andrews Cathedral, Bishop´s and Earl´s Palaces, Doune Castle, Caerlaverock Castle – a zase otáčím – Jedburgh Abbey, Tantallon Castle, Bothwell Castle, Dallas Dhu Historic Distillery, Jarlshof Prehistoric a Norse Settlement, Maeshowe Chambered Cairn. Toto byla jména „s obrázky“, celý seznam je na adrese, kterou jsem si už teď taky naťukal:

https://www.historic-scotland.gov.uk/index/places/explorer.htm

Jestli tam je taky tak pěkná mapa, nevím, ať si to zájemce prozkoumá. Tak, teď jsem ještě našel knížečku ve velikosti oněch podélných skládaček s názvem „Explore Scotland“ a stejným počtem památek, takže to nebyl náhodný výběr, ale výsledek nějaké koncentrovanější práce – „78 fascinating historic places just waiting to be Explorer“. Možná mají i pravidelně uváděná čísla, protože na první stránce je uváděn Edinburský hrad s číslem 6, na následující straně pak pod jedničkou Blackness Castle, dvojkou Cairnpapple Hill, trojkou Craigmillar Castle atd., je to uspořádáno podle oblastí, barevně vyznačených – Edinburgh and the Lothians, THe Scottish Borders, Dumfries and Galloway, Glasgow, Clyde and Ayrshire, Central and West, The Kingdom of FIfe, Perthshire, Kinross and Angus, North a Grampian, The Western Isles, Orkney and Shetland. Takže zřejmě obojí materiál je skvělým východiskem pro další studium. A pro samotné podrobnější cestování, neboť další drobná skládačka je označena „Historic Scotland Menbership“, uvnitř stejná základní mapka a především podmínky získání ročního členství, které nabízí možnosti – dospělý 48 liber ročně placeno kreditní kartou, s dětmi 53 liber, dva dospělí 84 liber, 2 dospělí a děti 89, důchodci (concession) 38,50, s dětmi 43, dva důchodci 67 liber a konečně dva důchodci s dětmi 72 liber. Dále je možné získat celoživotní členství za 1250 liber, „joint life“ nevím co je, o něco dražší, a seniorský doživotní 750 liber, „joint senior life“ 997,50.
 

Zpět