Ekumenický festival OS Zebín

31.10.2012 11:59

Nestihl jsem bohužel nic z programu Ekumenického festivalu, který přes deset let (od roku 2001) každým rokem pořádá občanské sdružení Zebín. Byť „neznaboh“, k myšlence oikúmené mám blízko, totiž k onomu širšímu společenství, možná také k intelektuálnějšímu vnímání kulturního východiska Evropy, i když vím, že i prostá babička, která v kostelní lavici odříkává slova víry, nachází přístup k těmto věcem možná stejně hluboký jako teolog v klášterní knihovně, protože to cítí srdcem. V každém případě mi kdysi vyvracel přítel, evangelický farář, s nímž jsem vedl debaty o uspořádání tohoto světa, moje tvrzení, že nejsem křesťan, slovy, že nejsem sice praktikující katolík, ale tážu se na tyto věci atd., nechci to tady dále rozebírat do podrobností. V každém případě vnímám OS Zebín jako společenství mně sympatické i tím, že se stará o „kopec“, který je pro mě nějak velmi důležitý, sleduju záměry a realizaci cesty k vrcholu ke kapličce, o celý ten unikátní kulturní prostor, k němuž patří zvonička, kostelík i pozoruhodná přírodní lokalita sama.

Stojí zato nahlédnout na webové stránky sdružení, řekl bych velmi kvalitní či facebookový profil skupiny Zebín. Jako muzikanta mě zaujaly zpěvy Taizé, což sice zní jako cosi buddhistického či indického, ale jedná se hnutí původem francouzské podle jména vesnice v burgundském departementu Saône-et-Loire, založené v roce 1940 a rozšiřující se v dalších letech po Evropě. V Čechách se Evropské setkání mladých, které se od roku 1978 koná v některém z evropských měst, uskutečnilo poprvé v Praze. Jak si pročítám souvislosti, napadá mě, že snad ta zdejší krajina předurčila vznik komunity Taizé, protože nedaleko se nalézá legendární opatství Cluny, odkud vyšla před tisíci lety významná reforma křesťanství. Také formulace, kterou jsem našel na FB skupiny Zebín, je z těch, které mají přesah a které se mi líbí. Dovolím si ocitovat, i když si to každý může rozkliknout sám: Hledá a využívá sjednocující prvky křesťanské tradice, poznává jejich aktuální poselství dnešnímu člověku a takto na ekumenické úrovni podporuje sblížení křesťanských církví, mezináboženský dialog a prosazení kladných hodnot lidského soužití napříč hranicemi názorů, tradic či náboženského vyznání.

Program festivalu OS Zebín 2012

Jičín - Porotní sál zámku

PÁTEK 5.10.
15:00 PUTOVÁNÍ K MAGDALÉNĚ návštěva ekumenické kaple Máří Magdalény na Zebíně
20:00
MODLITBA SE ZPĚVY Z TAIZÉ večerní meditace s uctíváním kříže ...

Porotní sál zámku

SOBOTA 6.10.
14:00 IKONOPISECTVÍ beseda se Štěpánkou Karlovou Čížkovou o umění, řemesle a duchovním rozměru pravoslavných ikon. Na besedu navazuje prodejní výstava Porotní sál zámku
17:00 KONCERT- BAROKOVÁNÍ Jiřina Dvořáková - varhanní pozitiv
Magda Uhlířová viola da gamba Jana Kracík - flauto dolce Porotní sál zámku
20:00 MODLITBA SE ZPĚVY Z TAIZÉ večerní meditace se slavností světla Porotní sál zámku

OS Zebín
WWW.ZEBIN.IC.CZ
https://www.facebook.com/groups/zebin/

Taizé
https://fr.wikipedia.org/wiki/Taiz%C3%A9_%28Sa%C3%B4ne-et-Loire%29

Zpět