Eduardo Elísio Machado Souto de Moura

15.03.2013 23:43

Eduardo Elísio Machado Souto de Moura
významní architekti současnosti

Souto Moura, žijící portugalský architekt, plným jménem Eduardo Elísio Machado Souto de Moura, se narodil v Portu, po Lisabonu druhém největším městě Portugalska, a řadí se také ke škole, která je po tomto městě pojmenována, Escola do Porto, a která představuje současné nejvlivnější architektonické hnutí v zemi. Jeho dílo bylo v roce 2011 vyznamenáno Pritzkerovou cenou.

Souto de Moura je žákem architekta Fernando Távora a Álvaro Siza Vieiry, o němž na těchto stránkách byl nedávno publikován příspěvek. Jako architekt pracoval už jako student, od roku 1974 s Noé Dinisem, 1975 – 1979 se Sizou. Od roku 1980 provozoval vlastní architektonickou kancelář, o rok později překvapil, když vyhrál soutěž na kulturní centrum v Portu – Centro Cultural da Secretaria de Estado da Cultura. Touto zakázkou získal mezinárodní renomé, které si upevnil další realizací, hotelem v historickém centru Salzburku.

Od roku 1981 byl Souto asistentem na ESBAP v Portu, od roku 1991 profesorem. Byl rovněž hostujícím profesorem na řadě významných učilišť - École Nationale Supérieure d'Architecture de Paris-Belleville (ENSAPB), Harvard University Graduate School of Design, School of Architecture at University College Dublin aj.

Souto de Moura vyznával názor, že je třeba etablovat architekturu jako umění. Za obtížných společenských podmínek patří k těm, kteří mají zásluhu na tom, že Portugalsko je dnes zemí, kde byly postaveny zajímavé stavby současné architektury, u nichž je zřejmý vztah k sociální zodpovědnosti a estetickému vědomí.

Ke stavbám, které ve výběru Soutových realizací zmíníme, bude patřit fotbalový stadion ve městě Braga v severozápadním Portugalsku, metro v Portu, Serpentine Gallery v Londýně (s Alvaro Sizou), Centrum současného umění Graça Morais, Muzeum Pauly Regy, portugalské malířky, či krematoria v Kortrijk v Belgii, zajímavé jsou i některé rodinné domy.

https://de.wikipedia.org/wiki/Eduardo_Souto_de_Moura
https://cs.wikipedia.org/wiki/Eduardo_Souto_de_Moura
https://www.youtube.com/watch?v=h2NpzoiXYV8
https://www.dezeen.com/2011/03/29/key-projects-by-eduardo-souto-de-moura/
https://www.archiweb.cz/architects.php?type=arch&action=show&id=204

Zpět