Dr. Eva Bílková dostala významné celostátní ocenění

07.07.2015 00:10

Kulturní událostí Jičína letošního roku je významné ocenění regionální historičky, archivářky, kronikářky města Jičína dr. Evy Bílkové, které obdržela v červnu tohoto roku v rámci celostátního finále XV. ročníku udílení ceny Ď. S dr. Bílkovou se mohli setkávat již před řadou let ti, kteří se vydali do badatelny Památníku národního písemnictví ve Starých Hradech, jehož archiv zde byl po desetiletí deponován (bylo to fajn, ukončit studium v Praze a moci tady v podstatě bez césury pokračovat, z Jičína je to kousek, žel dnes jsou osudy archivu do značné míry zpečetěny, zprávy, které mám, říkají, že materiál bude přemístěn kamsi do Litoměřic), nebo samozřejmě na řadu kulturních pořadů, které tamější Občanská beseda právě na Starých Hradech pořádala (např. těch prvomájových), po Listopadu pak coby organizátorku významných konferencí, jichž se měl tu čest rovněž z toho či jiného úhlu účastnit (ta první, Valdštejnská, byla zcela zásadní, a materiály z ní jsou dodnes uváděné coby zásadní při interdisciplinárním bádání o české krajině, následovala ale řada dalších, o vzdělání v souvislosti s jubileem Lepařova gymnázia kde se rovněž většina z nich konala, o Karlu Krausovi atd.), a posléze coby s kronikářkou města Jičína (tam se s ní setkávám jako na jednom z míst dnes, na schůzkách letopisecké komise).

Nemohu vše postihnout v kratičkém příspěvku (práce paní doktorky by si zasloužila nějakou rozsáhlejší studii), zmíním alespoň jen, že – coby kantor na zmíněném vzdělávacím institutu – jsem mohl sledovat i obě dvě dcery dr. Bílkové, Evu a Jitku (jejíž jsem byl dokonce třídním), a o to bylo větší potěšení, když jsem obě dvě viděl za řečnickou katedrou řečených konferencí, v posledním případě na konferenci o Karlu Kazbundovi, která se mohla opírat právě o práci Jitky. Eva, dnes jménem Chodějovská, je pak třeba autorkou prvního dílu Historického atlasu, který je věnován Jičínu jako jednomu z menších měst (Milan Kudyn, jiný Jičíňák pak spoluautorem, zařazen byl pro významné téma historické krajiny – opět už zmíněné) – a nedávno jsem zahlédl její jméno mezi dalšími  v článku v Instinktu věnovanému českým vědkyním.

Nominace na Cenu Ď, udělovanou od roku 2001 mecenášům a dobrodincům v oblasti kultury, charity, vědy, vzdělávání a morálních hodnot v ČR. jsme mohli v jejích jednotlivých kolech sledovat už před několika měsíci, celostátní kolo se tento rok konalo 15. června 2015 v Národním divadle. Dr. Bílková obdržela hlavní cenu v kategorii „Muzea, hrady, zámky a kulturní zařízení v ČR - za podporu Jičínské besedy“.

Dovolím si otisknout její odpověď na mou e-mailovou gratulaci.

Dobrý den, pane profesore,

potěšila mě Vaše gratulace. Měla jsem štěstí, že jsem potkávala lidi, od nichž jsem se mohla učit, získávat inspiraci a kteří byli ochotni se mnou spolupracovat. Všem patří mé poděkování.

S přáním krásných letních dní
Eva Bílková

Odkazy
https://www.jicinskabeseda.cz/news/eva-bilkova-nositelkou-ceny-d-v-celostatnim-finale/

https://www.cena-d.cz/
https://www.cena-d.cz/fotogalerie.html
https://www.mistnikultura.cz/predani-cen-d
https://www.kultura.cz/profil/39508-cena-d/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cena_%C4%8E

Zpět