Dílo Josefa Honyse v RMaG Jičín

27.03.2016 12:30

Dílo Josefa Honyse v RMaG Jičín
10. 3. - 10. 4. 2016

V Regionálním muzeu a galerii v Jičíně mají zájemci příležitost posledních několik dní shlédnout výstavu jednoho z významných představitelů českého experimentálního umění šedesátých let minulého století, vizuálního básníka, autora koláží, asambláží a kaligramů Josefa Honyse (1919–1969). Zatímco Honysovi generační souputníci jsou kulturní veřejnosti přinejmenším povědomí, nejsou-li dokonce autory kultovními – Jiří Kolář či Josef Hiršal, který studoval rovněž v Jičíně (pocházel z Chomutic), psal do týchž studentských časopisů jako Honys, a Honysovi v roce 1966 pomohl zařadit několik prací na výstavu „Obraz a písmo“, historicky zásadní pro tento obor, podobně jako je směrodatná jím spolu s B. Grögerovou editovaná, dnes vzácná publikace „Slovo, písmo, akce, hlas“ (1967), Ladislav Novák, autor z hlediska konkretismu průlomové publikace „Pocta Jacksonu Pollockovi“, který s Honysem vystavoval na jeho první velké výstavě v pražské Viole s názvem „Hra na čáru“ v roce 1966, či Emil Juliš, s nímž Honys vystavoval v Divadle hudby v Ústí nad Labem v roce 1968 – dílo Josefa Honyse bylo v době jeho života známo jen zasvěcencům či těm, kdo se zabývali vizuální, konkrétní či experimentální poezií a měli příležitost navštívit v aktuálním čase těch několik málo výstav, které byly realizovány.

To se v posledních zhruba deseti letech mění. Autoři vizuální poezie, dříve zastoupení – odhlédneme-li od Jiřího Koláře, jehož básnické dílo vycházelo již od počátku 90. let –  pouze v několika antologiích (Experimentální poezie, 1967, Vrh kostek, 1993), postupně vydávají knižně plody své práce, byly jim uspořádány souborné či větší výstavy, jsou jim věnovány odborné studie či publikace, objevují se v médiích atd. Zmiňme výstavu „Báseň, obraz, gesto, zvuk“ (Strahovský klášter 1997), parafrázující název zmiňované knihy z šedesátých let, knihu Česká vizuální poezie. Teoretické texty (Host 2014, ed. Eva Krátká) či mimořádné, na šesti stech stránkách vydané souborné dílo Vladimíra BurdyLyrické minimum (Torst, 2004). Podobně vyšlo i Honysovo dílo, zachycující literární, ale i výtvarnou podobu s názvem Nesmelián aneb do experimentálních textů vstup nesmělý (Dybbuk 2011, na internetu jsou v několika případech uváděna chybně jiná data), publikace, která odstartovala zájem o Honysovu tvorbu. Osud knihy je mrazivě pozoruhodný tím, že do nakladatelství Dialog, v němž ale nikdy nevyšla, došel její rukopis v den, kdy Josef Honys tragicky zahynul (při dopravní nehodě). Jako by to bylo z absurdního dramatu, svým existenciálním nábojem svého druhu sestře experimentální poezie.

Bylo uspořádáno několik výstav (např. Dox, Otevřená kniha – fotografie a text, 2013, Regionální muzeum Teplice, 2014), ta jičínská má podle PhDr. Daniely Radecky, s níž se účastníci vernisáže mohli setkat stejně jako s druhým Honysovým potomkem, PhDr. Vítem Honysem, zvláštní charakter: „Ty předchozí, představovaly otce hlavně jako malíře 60. let minulého století. Jednalo se vždy o výstavy tematicky zaměřené na určitý typ díla, například na koláže, vývoj znaku a písma, nebo šlo o souborné výstavy zaměřené na díla členů výtvarné skupiny „Křižovatka“. V jičínské zámecké galerii jde však nejen o samostatnou výstavu, ale hlavně o představení jeho celkového uměleckého vývoje, a to od surrealismu až po experiment.“  Výstava je to mimořádná rovněž proto, že – vedle dalších podob experimentální tvorby – na ní lze sledovat ústřední motiv Honysova díla, „čáry“, a to včetně těch, které můžeme sledovat na olejomalbách (ty nejsou dokumentovány ani v Nesmeliánovi), kolážích, strojopisech či dalších podobách, jejichž možnosti a významové souvislosti Honys objevuje. Výstava je významným kurátorským počinem Mgr. Lenky Patkové.

Výstava Josef Honys v RMaG Jičín
https://www.muzeumhry.cz/novinky/413-josef-honys
https://zpravyceskyraj.cz/kreslene-basne-retezeni-slov-seriaze-josef-honys-se-vraci/

Několik dalších odkazů
https://monoskop.org/images/d/de/Hirsal_Josef_Groegerova_Bohumila_eds_Slovo_pismo_akce_hlas.pdf
https://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/literarni-veda-a-historie/ostatni/ceska-vizualni-poezie-teoreticke-texty-843
https://www.vaseliteratura.cz/odborna-literatura/3923-ceska-vizualni-poezie
https://www.kosmas.cz/knihy/127002/lyricke-minimum/

Moje fotodokumentace
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Josef_Honys_v_RMaG_Jicin_10._3._-_10._4._2016/


 

Zpět