Daniel Libeskind

13.03.2013 23:38

Daniel Libeskind
významní architekti současnosti

Daniel Libeskind je renomovaný americký architekt a urbanista polského původu. Znám je svým multidisciplinárním přístupem a novým kritickým diskursem v architektuře. K jeho nejvýznamnějším pracím patří velká kulturní zařízení jako je Židovské muzeum v Berlíně, Dům Felixe Nussmanna Osnabrücku, Muzeum umění v Denveru či Britské válečné muzeum sever (Imperial War Museum North) v Manchestru. Je rovněž autorem městských projektů, návrhů výstav, jevištních realizací či instalací.  Dvě jeho poslední významné práce jsou One World Trade Center v New Yorku, zkráceně 1 WTC, mrakodrap, který vyrůstá na Ground Zero, tedy v prostoru, kde došlo v roce 2001 k oné tragické události, teroristickému útoku na Dvojčata, a urbanistický dopravní projekt v centru Düsseldorfu, zvaný Kö-Bogen – podle blízké Königsallee, zdejší hlavní třídy (řekl bych düsseldorfského Václaváku).

Libeskind  se narodil 12. května 1946 ve městě Łódź v Polsku, je židovského původu, v roce 1957 emigrovali jeho rodiče do Izraele. V roce 1960 s nimi přesídlil Libeskind  do USA, v roce 1965 dostal americké státní občanství. Studoval hudbu v Izraeli a Spojených státech, byl činný jako profesionální hudebník, už v útlém věku byl cosi jako zázračné dítě ve hře na akordeon. Později studoval architekturu, v roce 1970 uzavřel studium na Cooper Union for the Advancement of Science and Art v New Yorku, v roce 1972 pokračoval ve studiu dějin a teorie architektury na School of Comparative Studies na Univerzitě v Esexu. V letech 1978 – 1985 byl děkanem na fakultě architektury na známé Cranbrook Academy of Art v Bloomfield Hills, Michigan. Obdržel celou řadu čestných doktorátů, mj. od Humboldtovy univerzitě v Berlíně či od své alma mater Univerzity Esex.

V roce 1989 se Libeskind přestěhoval do Berlína, kde otevřel své Studio Daniel Libeskind. Poté, co vyhrál v roce 2003 architektonickou soutěž pro novou výstavbu World Trade Center, se přestěhoval opět do New Yorku. Tam dnes žije, pobočky své architektonické kanceláře má v Curychu a v Miláně.

Libeskindova architektura se vyznačuje vyprávěcí formální řečí. Používá prvky, které explicitně poukazují na mimoarchitektonický obsah a tím dostávají jiný sémantický význam. Příkladem pro to jsou například „věž holocaustu“ v Židovském muzeu v Berlíně nebo jím projektovaná Věž svobody (dnes novostavba zničeného Světového obchodního centra), která, měřená v amerických stopách, odpovídá datu Vyhlášení nezávislosti Spojených států amerických v roce 1776. Libeskind pracuje rád s verbálními odkazy, které dávají stavbu do jiných než imanentně architektonických významových souvislostí.

To samozřejmě může být impulsem i k negativnímu vnímání kontroverzních budov, například mu kritika vytýká, že stavby zatěžuje nesrozumitelnými symboly a nejrůznějšími teoriemi, které nemají vlastně nic společného s funkcí stavby. Domnívám se, že toto nařčení může být oprávněné jen částečně. Daniel Liebeskind vyprojektoval řadu staveb, které disponují pozoruhodnou nápaditostí a kráskou. Americký architekt bývá označován za představitele dekonstruktivismu, on sám ale toto označení odmítá.

https://www.archiweb.cz/news.php?type=2&action=show&id=9217
https://de.wikipedia.org/wiki/Daniel_Libeskind

 

Zpět