Cieplice Śląskie-Zdrój / Bad Warmbrunn

21.09.2014 11:28

Cieplice Śląskie-Zdrój / Bad Warmbrunn
kulturní památky v Dolním Slezsku

Dnes městská část polského města Jelení Hora na úpatí Krkonoš je pozoruhodným místem, který stojí za to pojednat samostatně. První zmínka calidus fons je z roku 1281. Panství koupil o sto let později Gotsche II. Schoff, příslušník roku Schaffgotschů, na který narážíme takřka pokaždé, když se pohybujeme v tomto historickém prostoru. Potomek kupce si zvolil místo jako své rodové sídlo poté, co vyhořel v roce 1675 Chojník, dnes turisticky atraktivní zřícenina hradu. V letech 1784 až 1809 zřídil říšský hrabě Johann Nepomuk Schaffgotsch v Lázních Slezské Teplice zámek ve stylu přechodu od baroka k empíru. Jeho stavitelem je Johann Georg Rudolf z hornoslezského Opolí.

Slezské Teplice jsou po staletí proslulá svými teplými radioaktivními prameny. První ubytovna pro návštěvníky byla postavena pravděpodobně už v roce 1288. V 17. století si Schaffgotschové konkurovali s lázeňským zařízením v klášteře v Krzeszowie (německy Grüssau, česky Křesobor). V 19. století vzniklo lázeňské divadlo, parkové plochy, hotely a společenské domy. Místo navštívili prominentní hosté jako malíři Caspar David Friedrich a Georg Kersting nebo básníci a germanista Hoffmann von Fallersleben.

V roce 1935 byl Bad Warmbrunn povýšen na město. V roce 1941 bylo l městu připojena obc Herischdorf (dnes  Jelenia Góra-Malinnik), v roce 1945 připadlo Polsku a bylo přejmenováno na Cieplice Śląskie, od roku 1975 je městskou částí Jelení Hory.

V zámku, který zůstává nejvýznamnější historickou památkou místa, je pozoruhodný taneční sál ve výši dvou pater v empírovém slohu štukovým stropem, intarziemi na podlaze, zrcadly a křišťálovými lustry. V zámku se nachází pracoviště vratislavské Technické vysoké školy.

https://de.wikipedia.org/wiki/Bad_Warmbrunn

 

Zpět