Chrám sv. Trojice v poutním místě Fátima, Portugalsko

19.02.2013 00:09

Chrám sv. Trojice v poutním místě Fátima, Portugalsko
významné stavby současnosti

Chrám v proslulém portugalském poutním místě s názvem Igreja da Santissima Trindade je jednou z architektonicky nejmodernějších církevních staveb současnosti. Stavba postavená již v tomto tisíciletí je zároveň největší církevní stavbou jednadvacátého století a čtvrtá největší stavba křesťanské církve na světě. Vysvěcena byla v roce 2007, následujícího dne přišlo na dvěstěpadesát tisíc poutníků, aby oslavilo devadesáté výročí druhého fátimského proroctví, které se prý událo v bezprostřední blízkosti tohoto místa.

Nadzemní část stavby je kruhového tvaru a má průměr 125 metrů. Střecha hlavní haly se obejde bez pilířů, takže na oltář je vidět z každého místa v ní. Počet míst se liší podle různých zdrojů, které uvádějí číslo buď 8500 nebo 9000. Pro menší události lze oddělit prostor pro 3175 sedících osob. Zastavěný prostor obnáší 130.000 m³. Údaje o stavebních nákladech je podle pramenů 60 nebo 80 miliónů euro. Do kostela člověk může vejít dvanácti dveřmi, což odpovídá dvanácti apoštolům a Ježíši Kristovi (hlavní brána 64 m²). Kostel stojí naproti stávajícímu poutnímu kostelu Basilica Antiga. Mezi oběma kostely je největší církevní náměstí na světě. Mimo jiné se zde nachází kaple se šesti sty místy k sezení, abstraktní krucifix Roberta Schada, německého umělce z Ravensburgu. Kříž je z COR-TEN oceli.

Architektem je Řek Alexandros Tombazis, čestný člen Amerického institutu architektů. Mozaiky vytvořil Marko Ivan Rupnik. Základní kámen je kus mramoru z hrobky svatého Petra, nad níž byl postavena Bazilika sv. Petra ve Vatikánu.   Stavba trvala tři roky. Původně měla být otevřena v roce 2007, ale doba se protáhla o dva roky, do roku 2009. Otevření se zúčastnila řada katolických hodnostářů.

https://www.engenhariapt.com/2011/06/26/igreja-da-santissima-trindade/
https://olhares.uol.com.br/igreja-da-santissima-trindade-em-fatima-foto1944795.html
https://fr.urbarama.com/project/santuario-de-fatima-igreja-da-santissima-trindade
Oficiální stránky
https://www.santuario-fatima.pt/portal/index.php?id=1235

Zpět