Chic Corea / My Spanish Heart

10.03.2016 11:47

Chick Corea / My Spanish Heart
velikáni světového jazzrocku / Chick Corea I

Vracím se tomu jménu na těchto stránkách, je to totiž stejné, jako když se vracíte k Mozartovi nebo Bachovi. Tedy po celý život, nejrůznějšími způsoby, album As Light as a Feather jsem si před pár lety koupil, ovšem už v CD podobě. Zhruba před šesti lety jsem ve velmi stručném poslechovém článku vybral různé verze Coreovy nejznámější skladby, Spain. Dnes jsou už některé odkazy zablokované, stále jich tam ale dost je. Čas ale postoupil a na YouTube jsou dnes naopak k dispozici celá alba.

Nedá se říci, že „dost často“, jak jsem chtěl původně napsat, ale občas si pustím album My Spanish Heart (1976), zveřejněné v témže roce jako Romantic Warior, které vydal Corea se svou pravděpodobně nejznámější formací Return to Forever. Dvě LP desky My Spanish Heart (byly původně vydány u Polydor Records, reedice vyšla u Verve Records. Poměrně dlouhý čas (67:03) je v reedici ještě delší, neboť je album rozšířeno o bonus skladbou The Clouds. U hudební kritiky představuje Moje španělské srdce jedno z nejchválenějších, ne-li vůbec nejlepší album. Kombinuje skladby jazzové fúze a zároveň tradiční latinské muziky. Tak ve skladbě na celé třetí straně, suita El Bozo (12:02), se uplatňují syntetizéry, zatímco Spanish Fantasy, kterou posluchač najde na čtvrté straně (20:42), má akustický charakter. U kratších skladeb na první a druhé straně se střídá či kombinuje, zjednodušeně řečeno klasický klavír s jazzrockem. Thom Jurek poznamenává v recenzi na Allmusic, že na albu dochází k dvojí fúzi, totiž jazzu a rocku a latinské hudby.

Vzhledem k tomuto charakteru se na albu objevuje celá řada hudebníků. Kromě autora všech skladeb, který hraje na albu na klavír, elektrické varhany, syntetizér či klávesy (přesněji mini-moog, Moog 15, Arp Odessy Polymoog, Fender Piano), percuse, resp. tleskání a dupání,  a obstarává i některé vokály, je v základní sestavě Stanley Clarke, který hraje na kontrabas (ve skladbách The Gardens, Armando's Rhumba, The Hilltop a Spanish Fantasy, Part I) a basovou kytaru, Steve Gadd bicí, Don Alias perkuse, a – pro mě doby houslistu pozoruhodné – Jean-Luc Ponty housle (Armando's Rhumba), pak ještě Gayle Moran vokály. V některých skladbách pak uslyšíme ještě smyčcový kvartet – Connie Kupka a Barry Socher housle, Carole Mukogawa viola a David Speltz violoncello, a dechovou sekci, k níž patří tři hráči na trubku, Stuart Blumberg, John Rosenburg a John Thomas a Ron Moss trombón.

Na stránkách tranglos.com je podrobnější recenze z pera The Christophera Currie.

Info
https://en.wikipedia.org/wiki/My_Spanish_Heart
https://www.allmusic.com/album/my-spanish-heart-mw0000016545
https://www.tranglos.com/marek/yes/tr_130.html

Stručně na těchto stránkách
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/chick-corea/

Muzika
https://www.youtube.com/watch?v=-kgUJ-NamBU

Zpět