České Budějovice

20.08.2012 15:07

České Budějovice
EXOD 2012

Byl jsem zvědavý, jestli se bude opakovat zážitek, který jsem měl na budějovickém náměstí na někdejší velké „okružní“ cestě po celých Čechách na začátku sedmdesátých let, totiž že jsem zvedl oči a v protějším rohu náměstí stál tlustej chlapík jako z Haškova Švejka a Ladových kreseb, otočil jsem se a v druhém rohu stál další takovej tlustej, snad v každém rohu náměstí v Českých Budějovicích stál jeden…
Nic takového se, musím říci, nepřihodilo, na procházce po centru města mě nicméně zaujalo pár věcí. Řečené unikátní čtvercové náměstí, nejen rozlohou, ale i podobou, s architekturou renesanční radnice, Samsonovy kašny a dominantou Černé věže (mrzí mne, že jsem nevylezl nahoru), a „aktualizovanou“ v tomto roce (2012) projektem „Umění ve městě“. Jeho jednotlivé objekty se nacházejí i jinde, za hradbami na hladině řeky Malše (resp. jejího ramene) u Sokolského ostrova, na něm zase pozoruhodné dětské hřiště s velkou „hlavou kontrabasu“ a jinými hudebními motivy. Samotné hradby a brány, ostatně v každém městě důležité pro jeho identitu. Různá zákoutí, Masné krámy třeba, nápisy na vnitřních obloucích loubí v ulici směrem k náměstí. Množství věží (prý jich je sedmdesát), Železná panna, Rabenštejnská věž, Mariánské náměstí a bývalá kasárna, kde sloužil Jaroslav Hašek. Celá řada kostelů, klášterní kostel atd.
Nikdy jsem nebyl na budějovickém výstavišti (Země živitelka), rovněž by mě zajímalo téma „koněspřežky“, náš průvodce nám ukazoval jednotlivá místa, spojená s tímto technickým fenoménem (přepřahací stanice) nejen v jihočeském městě, zajímavé aktuálně i z toho pohledu, že jsme se v jednom dni vydali také do Lince, s nímž koněspřežná dráha Budějovice spojuje. Pardon, spojovala.
Překvapení, milé: sídliště Vltava, v části České Budějovice, kde jsme byli (v poetickém místě zvaném U hvízdala) ubytováni. Plně vybavené, obchodní centrum Globus, atd.
A pak – skvělý chléb. Po takovém mi bude dlouho „klapat huba“.

P. S. V Turistickém informačním centru České Budějovice dávají materiál do klasického „papírového pytlíku“, na kterém je mapka středu města i potřebné adresy a telefony.

Odkazy
https://www.budweb.cz/cesky/budejovice/historie/pamatky.htm
https://www.budweb.cz/cesky/budejovice/historie/konka.htm
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kon%C4%9Bsp%C5%99e%C5%BEn%C3%A1_dr%C3%A1ha_%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice_-_Linec
Fotogalerie, videa
https://prasivec.rajce.idnes.cz/Ceske_Budejovice/
https://palka.rajce.idnes.cz/Ceske_Budejovice/
https://asperias.rajce.idnes.cz/ceske_budejovice/
Virtuální galerie
https://www.virtualtravel.cz/ceske-budejovice/masne-kramy-ceske-budejovice/interier-ii.html
Historické fotografie
https://www.fotohistorie.cz/Jihocesky/Ceske_Budejovice/Ceske_Budejovice/Ceske_Budejovice_-_Rabens/Default.aspx
https://www.fotohistorie.cz/Jihocesky/Ceske_Budejovice/Ceske_Budejovice/Default.aspx

Moje fotky na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Z_EXODu_2012_Ceske_Budejovice/

Zpět