Černá Dahlia

15.11.2015 22:40

Černá Dahlia
filmy s Hilary Swankovou IV

Vlastně to použité číslování (filmy s Hilary Swankovou IV) není úplně „systémové“ – původně jsem uvažoval nečíslovat to nebo dát vlastní titul (případně několik titulů, to by ten způsob umožňoval) naopak do podtitulu a pak by bylo zřejmé, že jde o „seriál“ jako v některých jiných případech. Tak to je úvodní „odbočka“, reflexe mé „redakční práce“.

Ve filmu Černá Dahlia, o němž je tento příspěvek, je Hilary Swank – jak je patrné už z plakátu k filmu – jednou ze čtyř herců a hereček, na nichž stojí hlavní příběh a popularita. Je to Josh Hartnett (detektiv Bucky Bleichert), Scarlett Johanssonová (Kay Lee), Aaron Eckhart (detektiv Lee Blanchard) a Hilary Swanková (Madeleine Linsott). Titulní postavu a téma filmu pojmenovává úvodní text na CSFD takto: Černá Dahlia, příběh posedlosti, lásky, korupce a mravní zkaženosti. Mladá a krásná Elizabeth Short (Mia Kirshner) "Černá Dahlia" přišla do Hollywoodu, aby se stala slavnou herečkou. Nebyl to však její herecký talent, který ji přinesl slávu, ale její brutální vražda. (…) Natočeno podle skutečného příběhu. Příběh je založen na nejznámější, nikdy nevyřešené vraždě kalifornské historie. Hollywoodská herečka Elizabeth Short byla zavražděna tak brutálně, že se fotografie z místa činu nesměly objevit v tisku.(oficiální text distributora)

Předlohou k filmu byla kniha Jamese Ellroye (1948, Kalifornie), autora celé řady filmových námětů (Polda, Stay Clean, White Jazz aj.). Kniha je součástí projektu zvaného L. A. – QuartettČerná Dahlie je prvním dílem (1987), následovaly The Big Nowhere (1988, má být zfilmováno a přijít do distribuce v roce 2016), L. A. Confidential (1990) a posléze White Jazz (plánuje se rovněž zfilmování pro příští rok). Podle Ellroyovy knihy byl natočen například také film Dark Blue (2002).

V románu Jamese Ellroye vypráví v ich-formě (1. osobě) policejní důstojník Dwight W. „Bucky“ Bleichert  o případu, který má vyřešit on a jeho parťák Leland C. „Lee“ Blanchard - 15. ledna 1947 byla nalezena znetvořená mrtvola Elizabeth Shortové. Případ se brzy stane pro policisty obsesí. Poté, co je oficiálně uzavřen, pátrá Bleichert dál na svou pěst. Jeho partner je v důsledku jeho mánie čím dál nevypočitatelnější a brutálnější. Román se vyznačuje, jak je to u Ellroye obvyklé, extrémním realismem. Žádná z osob v kontextu případu není bez viny. Policie je propojená s politikou a byznysem a rasismus je na denním pořádku.

Kniha vyšla v USA poprvé v roce 1987 v nakladatelství The Mysterious Press. Řada událostí se zakládá na skutečných událostech. Skutečností je především samotná bestiální vražda Elizabeth Shortové, která otřásla americkou společností. Vedoucí kriminálního oddělení Thad Green je v reálu Thad Brown. Elizabethiny spolubydlící Shorts Linda Martin a Sheryl Saddon jsou ve skutečnosti Lynn Martin a Sherryl Maylond. Robert M. „Red“ Manley byl skutečně podezřelý v případu„Black Dahlia“. Za pozornost stojí i samotný život Černé Dhalie mimo rámec knihy, podivné zmizení jejího otce v době velké krize ve 30. letech a znovuobjevení se, smrt snoubence pár dní před koncem světové války i další události předcházející samotnému tragickému konci.

Bylo by možné se dále probírat celou řadou souvislostí tématu, počínaje motivem Glasgow Smile (nazývaného také Chelsea Grin či Chelsea Smile), spočívajícího v rozříznutí koutků úst, které se dalším mučením dále trhají a připomínají groteskní smích (známe ho i u postavy Jokera v batmanovských filmech), až po celou další řadu zfilmování a promítnutí do nejrůznějších realizací v celé kultuře, a to ve vazbách k samotnému příběhu i literárnímu a filmovému zpracování.

https://www.csfd.cz/film/194918-cerna-dahlia/prehled/
https://www.imdb.com/title/tt0387877/?ref_=nv_sr_1
https://www.csfd.cz/tvurce/50347-james-ellroy/zajimavosti/

 

Zpět