Centro Niemeyer v Áviles

18.03.2013 19:40

Centro Niemeyer v Áviles
významné stavby současnosti

Mezinárodní kulturní centrum v Áviles, městě na severovýchodě Španělska na severoatlantickém pobřeží navrhl brazilský architekt Oscar Niemeyer. Stavba byla financována Fundation Centro Cultural International Oscar Niemeyer Principado de Asturias, jejíž zdroj příjmů je opět od autonomní vlády regionu Asturias či Principado Asturias („principado“ by bylo srozumitelné, je to knížectví). Autonomní je bývalá provincie od roku 1982.

Když Oscar Niemeyer obdržel v roce 1989 Cenu prince z Asturie za umění, byl to podnět pro dlouhodobou spolupráci architekta s touto nadací. Když se tato v roce 2006 při příležitosti svého jubilea obrátila na všechny laureáty za posledních 25 let, odpověděl Niemeyer: „Jsem architekt a umím proto navrhovat stavby. Co tedy udělám je, že nakreslím stavbu.“ Centrum je Niemeyerovou první stavbu ve Španělsku a on sám jej považuje za najvýznamnější v Evropě.

Komplex sestává ze čtyř částí: koncertní haly, budov pro realizaci výstav, vyhlídkové věže a víceúčelové budovy. Všechny části jsou umístěny jako architektonický soubor na jednom velkém náměstí.  Na něm se mohou konat kulturní pořady. Kromě své kulturní úlohy „Centrum Niemeyer“ plní ještě jednu důležitou funkci. Je v centru rozsáhlého urbánního procesu nové výstavby, která má změnit celé pobřeží města. Kulturní centrum se nachází na umělém ostrově na řece Áviles v blízkosti průmyslové oblasti. Tím má být také podporován rozvoj bývalých průmyslových brownfields.

Kulturní centrum má být magnetem pro talenty, vědění a kreativitu a zároveň podporovat místní kulturu. Důležitá je spolupráce s dalšími mezinárodními kulturními instituty. V prosinci roku 2007 zorganizovala nadace centra První světové fórum kulturních center, nazývané někdy G8 kultur. Účastnily se Lincoln Center (New York, USA), Barbican Centre (Londýn, GB), Sydney Opera House (Austrálie),  Centre Georges Pompidou (Paříž, Francie), Alexandrijská knihovna (Egypt), Tokyo International Forum (Japonsko) a Hong Kong Cultural Center (Čína).

Niemeyerovo centrum, resp. nadace, má ve své správní radě významné osobnosti, stejně tak v poradním sboru odborníků, jehož členy jsou např. Stephen Hawking, Vinton Cerf, Woody Allen, José Andrés a Paulo Coelho.

Jedním ze zařízení kulturního centra je „Filmové centrum“, které vede Woody Allen. Ten uspořádal v roce 2011 jako součást slavnostního otevření centra open-air koncert se svou kapelou New Orleans Jazz Band. Účastnili se mj. Yo-Yo Ma, Paco de Lucia, Woody Allen, Sam Mendes, Omar Sharif, Barbara Hendricks a Paulo Coelho.

https://de.wikipedia.org/wiki/Centro_de_Cultura_Internacional_Oscar_Niemeyer
https://www.youtube.com/watch?v=8LoyvduZyAw
https://www.youtube.com/watch?v=9RpjKACAjkw

Zpět