Centrála Německé banky ve Frankfurtu nad Mohanem

02.04.2013 17:19

Centrála Německé banky ve Frankfurtu nad Mohanem
významné stavby současnosti

Na stránkách ArchiWebu je možná tucet příspěvků o moderní architektuře ve Frankfurtu nad Mohanem, centru německého finančnictví. Jedna z těch nejvýraznějších staveb, totiž „dvojčata“ Centrály Německé banky, tam z nějakých důvodů chybí. Možná jsou příliš fádní svým velmi jednoduchým tvarem dominantní skleněné fasády, možná to jen nikoho nenapadlo, že by to byla stavba, která stojí za zmínku. Ovšem už ten fakt, že to jsou Zwillingstürme, které vyvolávají ještě další finanční metafory, Soll und Haben, základní princip účetnictví, totiž „má dáti – dal“, navíc zřejmě všude na světě architekty lákající možnost, počínaje už neexistujícími Dvojčaty newyorskými, přes Petronas Tower či některé stavby v La Défense, vyznačují zajímavý kontext, takže jim alespoň pár řádků věnujeme.

Nezajímá nás v tuto chvíli ekonomická ani institucionální stránka (těch bankovních domů je ve Frankfurtu několik, jsou i zajímavé vztahy mezi nimi, navíc se proměnivší se vznikem Evropské unie), nýbrž architektura. Možná se ale zcela jiným stránkám věci nevyhneme.

Dva mrakodrapy Německé banky, Bank I i Bank II, jsou stejně – 155 metrů – vysoké. Nejen na základě nejvyššího postavení na německém finančním trhu, ale i díky mediální prezentaci to jsou budovy, které v Německu patří k těm nejznámějším. Vznikly v letech 1979 – 1984 podle projektů Waltera Haniga,  Heinze Scheida a Johannesa Schmidta. Leží na jedné ze sedmi ploch, které vznikly v prstenci kolem centra města po zbourání původních městských hradeb (1804-1812), zvané Taunusanlage, v blízkosti Staré opery a na hranicích městských částí Westend, Vnitřní město a Nádražní čtvrť. Směrem na západ se uzavírá hlavní osa výškových domů ve městě – Trianonu, Frankfurter Büro Center a Westend Tower. Severně se nachází oblast bydlení, založená v gründerské době (1850–1873), která je uchráněna od další výškové zástavby.

Komplex sestává z třech základních částí: Ze čtyřpatrového podstavce a vlastních věží – dvojčat. Stavba je kompletní železobetonová konstrukce s předsazenou prosklenou fasádou. V protikladu k blízkému Trianonu se půdorys stavby příliš nepřizpůsobuje okolní zástavbě. Čtyřpodlažní stavba – podstavec je nižší než okolní domy, svou plochou ale zaujímá velkou rozlohu. Půdorys je nepravidelný, proniká ve třech částech, na východ, jihozápad a severozápad v četných úhlech 45° jak vertikálně, tak horizontálně. Obě věže mají rovněž nepravidelný, nicméně identický půdorys a jsou vůči středu uspořádány bodově symetricky ve vzdálenosti 13 metrů od sebe.

Stavba se stala oblíbenou kulisou  tištěných médiích či televizi, symbolem německé ekonomiky, k čemuž přispěla kromě markantní figury dvojvěže rovněž skutečnost označování sítě propojení bank, koncernů a podniků jako „Deutschland AG“. Analogické označení k dnes zničenými americkým „Dvojčatům“, tedy World Trade Center v New Yorku jako „Twin Towers“ se nicméně ve veřejnosti kupodivu neprosadilo.

Ještě trochu technických podrobností: Společná základová deska obou věží má rozlohu 4660 m², ve středu je 4 metry silná a směrem k okrajům se ztenčuje na 2,5 metrů. K jejímu zhotovení bylo spotřebováno 16.122 m³ ocelobetonu.  Hloubka základů je asi 13 metrů pod okolním terénem.

V roce 2006 bylo oznámeno, že vzhledem změněných požárních předpisů musí být provedeny stavební úpravy. Na základě tohoto impulsu se banka rozhodla po dvaadvacetiletém používání k důkladné renovaci. Ta byla provedena v letech 2007 – 2010. Investor se rozhodl pro milánského architekta Mario Belliniho, který navrhl vnitřní vybavení. Renovovaná budova byla jakožto ekologická stavba certifikována podle amerického standardu LEED Platin pro existující budovy a podle německé DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e. V.). Spotřeba energie v důsledcích klesla na polovinu, spotřeba vody o 70 procent a emise CO2 o takřka 90 procent. Přestavba stála 200 miliónů euro.

https://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche-Bank-Hochhaus

https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Hochh%C3%A4user_in_Frankfurt_am_Main
https://www.frankfurt.de/sixcms/detail.php?id=8439&_ffmpar[_id_inhalt]=52361
https://de.structurae.de/structures/data/index.cfm?ID=s0000345
https://www.thehighrisepages.de/hhkartei/ffmdeutb.htm
https://www.emporis.de/building/deutsche-bank-i-frankfurt-am-main-germany

Zpět