Celá kráva, půl prasete

12.04.2011 22:35

Obludárium bratří Formanů v Jičíně

Od 8. dubna 2011 začíná na Valdštejnově náměstí v Jičíně nová verze představení Divadla bratří Formanů Obludárium, to by se mohl v těchto dnech dozvědět ten, kdo by se podíval na stránku Facebooku tohoto divadla se jménem Loď tajemství, nebo kdo by prostě někdy od čtvrtého, kdy začali stavět svůj spektakulární stan, přišel na místo konání. Pokleslá česká freak show celosvětového formátu, která měla premiéru v roce 2007 ve francouzském Renes, se řítí do Jičína!!!, dočteme se v „události“, inzerované na příslušném místě. Plakát inzerují i městské webové stránky, podstatné je nicméně jít se podívat. Na jednom místě se píše: Publikum zavede do světa kabaretů, cirkusů, němých filmových grotesek, potulných komediantů, loutkářů, barových tanečnic, drzých pouťových vyvolávačů i lidí poznamenaných anomáliemi a deformacemi. A je to tak. Příšeří, panoptikální atmosféra, která mi poněkud připomíná raného Bohumila Hrabala, má svůj úžasný náboj. Kdosi ve městě říkal: Nemusíme za nimi jezdit do Paříže.

Divadlo bratří Formanů je legenda. Byla jí hned v době svého vzniku, Petr a Matěj Formanové umějí své umění prodat, nicméně mají co. Alespoň to, co jsme viděli v Jičíně, je ono ohromení pro všechny smysly, vynořující se z pološera blikajících a zhasínajících žárovek, světa, který ještě není napájen stabilním zdrojem proudu (jak to tenkrát bylo?, když se poprvé rozsvítily žárovky) a ještě nebyl digitalizován. Divadelní představení má intenzitu, která možná vyplývá i z postoje k divadlu, který jeho tvůrci formulují těmito slovy:
Společenství divadelních nomádů, vyznávajících kouzlo cest a putování. Pohyb, hra, setkávání a nezávislost jej přivádějí do prostředí často nedivadelních, ale provokujících svou atmosférou, historií, vnitřní silou. Pro každý projekt vzniká nový tým, vytvářející vždy poněkud odlišný, osobitý náboj, vlastní náladu, nutnou pro nalezení toho pravého divadelního tvaru.

Toulat se Evropou je krásné, ale někdy je voda v umyvadle zamrzlá, při stavbě prší a kamion se porouchá. Nestačí tu jen vymýšlet a hrát, je třeba i vyrábět, stavět, bourat, řídit, vydržet žít s ostatními. Ne každému takové nasazení vyhovuje, a tak lidé přicházejí a odcházejí, zatímco karavana táhne dál.
Tak je to fajn. Zatoulala se i do Českého ráje, a jsme tomu rádi.

https://www.formanstheatre.cz/obludarium/index.htm
https://www.formanstheatre.cz/

https://kultura.ihned.cz/c4-10001315-30233450-005000_d-spektakularni-obludarium-poprve-v-praze-aneb-musite-si-svetlo-naslapat
https://www.ct24.cz/kultura/73212-obludarium-fousate-zeny-a-jine-hricky-prirody-opet-v-cesku/
https://www.rozhlas.cz/kultura/divadlo/_zprava/517569
https://kultura.idnes.cz/obludarium-bratri-formanu-vystoupi-na-podzim-i-v-praze-pg9-/divadlo.aspx?c=A090920_181506_divadlo_tt
Další články o Petrovi a Matěji Formanových
https://www.tyden.cz/rubriky/lide/o-kom-se-mluvi/petr-forman-radi-jak-rozpoznat-dvojcata_150477.html
https://www.csfd.cz/tvurce/1501-petr-forman/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mat%C4%9Bj_Forman

Zpět