Candy

10.12.2015 21:03

Candy
filmy na DVD

Tak tohle bude „příspěvek zvláštního druhu“, protože jsem film ani neviděl, což by u tohoto formátu příspěvků měl být předpoklad, ani příliš o něm nechci psát ze sekundárních zdrojů, což je častá možnost jiných příspěvků na těchto stránkách. Na vysvětlenou: Asi půjde o víceméně průměrně zajímavý film, který bude řemeslně dobře udělaný, s obsazením Heathe Ledgera, který byl zajímavým hercem a svou předčasnou smrtí se stal ikonou svého druhu, a herečkou Abbie Cornish, kterou bychom si na obalu k dívídíčku mohli na první pohled splést s Nicole Kidman (na druhý samozřejmě už nikoli). Fyzicky jsem držel dívídíčko v ruce, ale nepodařilo se mi ho – na rozdíl od všech ostatních – spustit na žádném přehrávači, na tom posledním jsem ho spletitě oklikami pustil, nicméně jen v angličtině. Totéž se pak opakovalo na YouTube, v trochu slušné kvalitě pak s čínskými titulky. Takže domněnka, že nepůjde – podobně jako u značné části řady „dobrých filmů týdeníku Reflex“ o žádné filmové velikány, ale že přece jen by stálo za to, film třeba jednou překouknout, musí zůstat ve sféře úvah a předpokladů.

Na komentář tedy odkazuju pouze na CSFD a k vlastnímu filmu pak jen dodávám, že byly kritikou chváleny právě výkony obou hlavních protagonistů v jejich sebezničující úloze, od prvního rauše přes fázi bohorovnosti („jsme ti nejvíce cool“) až po sešup k prostituci atd. Podpořeno členěním filmu na „Nebe“, „Země“, „Peklo“. Úvahu o tom, že drogy nejsou nejnovější filmová tematika, podpořím poznámkou z jedné kritiky, podle níž se tvůrcům podařilo vtáhnout do děje tak, jak se to nepodařilo od časů Dětí ze stanice ZOO, klasiky žánru v literatuře i filmu (kniha Wir Kinder vom Bahnhof Zoo autorů Kai Hermanna a Horsta Riecka, 1978, ukazuje západoberlínskou drogovou scénu, film  Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo, 1981, autoři knihy se podíleli na scénáři, režie Ulrich Edel).

Možná takřka hlavním důvodem napsání příspěvku je skutečnost, že Candy je název více uměleckých děl, přinejmenším dvou románů (2005, autor anglický romanopisec Kevin Brooks, autorem druhého je Terry Southern) a několika filmů. Ten, „který jsem neviděl“, na německém filmovém trhu uváděného příznačně jako Candy – cesta andělů, je australské provenience, v režii Neila Armfielda. V roce 1998 natočil Christopher Roth film, promítaný v německé televizi. První film, o kterém se určitě stojí za to přinejmenším zmínit, je americký film z roku 1968 v režii Christiana Marquanda. Tak trochu bláznivá italsko-francouzsko-americká erotická komedie ve střihu filmů z té doby je zajímavá tím, že je zde poprvé v roli mimo svou domovskou skupinu Ringo Starr (v roli mexického zahradníka), hrají tu ale také Richard Burton, Walther Matthau, James Coburn, Charles Aznavour,  Marlon Brando, tedy velice nesourodá sestava, mohli bychom říci (francouzský šansoniér, klasický komik, westernový hrdina, představitel shakespearovských rolí a charakterový herec).  Roli Candy, „naivky“, jejíž jméno vychází z hlavní postavy Voltairova Candida, ztvárnila tehdy sedmnáctiletá švédská misska Ewa Aulin (Miss Teen Švédskou, 1966), která už potom takřka nehrála. Pro toho, koho láká podtitul filmu „erotická“, je třeba říci, že – podobně jako v české legendární meziválečné Extázi – divák si explicitních scén příliš neužije, a pouze na okamžik spatří ňadra hlavní představitelky, stejně jako druhé ženské herečky, Anity Pallenbergové. Nevinnost Candy je tak z podobného světa jako ta Cunigundy, milé Candida. 

https://de.wikipedia.org/wiki/Candy_(1968)
originál angl., 2006
https://www.youtube.com/watch?v=0IkiXDTBFmw
Candy (2006)
https://www.csfd.cz/film/222257-candy/prehled/
Abbie Cornish
https://www.csfd.cz/tvurce/15881-abbie-cornish/

Zpět