Cala Pi

22.05.2013 21:34

Cala Pi
Poznámky k Mallorce

V blízkosti hlavního města Mallorcy Palmy nejsou jen rozlehlé pláže jako Playa de Palma, ale i místa, k nimž je veřejnými dopravními prostředky horší přístup a jsou tak – i svou polohou a velikostí – mimo hlavní proud rekreantů, což má pochopitelně svoje kouzlo. Komentáře ovšem říkají, že na druhou stranu je pak třeba mít vypůjčený vůz, protože zde chybí i infrastruktura jako např. obchody s potravinami a podobně. Cala Pi je jedním z takových lokalit v zátoce poněkud podobné fjordu, který se zařezává do terénu, urbanizací o asi pěti stech obyvatelích. Nachází se v oblasti obce Llucmajor, malého města vzdáleného od Palmy jihovýchodně zhruba dvacet kilometrů, v blízkosti hory Puig de Randa a přímo u dálnice, která vede z Palmy do Santanyi. Úzká pláž hluboko mezi skalami leží u ústí Torrent de Cala Pi, „dočasného“ potoka, který se v určitých obdobích řítí shora ze skály. Je dostupná shora, kde se může zaparkovat auto, po schodech. Je zde několik málo obchůdků s potravinami, velké supermarkety jako Eroski nebo Mercadona tady nejsou.

Na začátku zátoky je pozoruhodná desetimetrová strážní věž Torre de Cala Pi, zřízená v patnáctém století. Návštěva se vyplatí nejen kvůli její architektuře, ale i pro rozhled a pohled na příkré srázy pobřeží jižní Mallorcy. Při dobrém počasí je možné vidět na jihu i souostroví Cabrera.

Alternativou k půjčenému vozu jsou autobusy, kterými se přece jen v řídkých intervalech můžeme dostat na místo, např. i se zastávkou v El Arenalu, odkud je možné vyrazit do Playa da Palma, jinou možností je taxík. V okolí je řada dalších možných výletních cílů, např. Cap de Ses Salines, nejjižnější cíp Mallorcy, nebo do Sa Ràpita s přístavem pro jachty.

https://www.mallorca-kurztrip.de/cala-pi/
https://www.youtube.com/watch?v=ZShVSOYCdBU

Zpět