Cala Bona, Cala Millor a Sa Coma

21.06.2013 12:23

Cala Bona, Cala Millor a Sa Coma
Poznámky k Mallorce

Cala Bona a Cala Millor jsou zátoky, o jakých jsem se zmiňoval již v příspěvku o Cala Pi (ta se nachází jinde), když jsem psal o dvou typech zátok, jednom s pásem velkých (veřejných) pláží, druhém s intimním zákoutím mezi skalisky. Samozřejmě je to na jednu stranu schematické rozdělení, třeba u Alcuidy je krásná, „rodinná“ pláž bez „humbuku“ masových letovisek, je docela dobře dostupná z běžných komunikací, nábřeží krásné vily atd.. Na druhou stranu jsou opravdu určité „cílové skupiny“, různého věku či společenského postavení, mladí lidé, kteří se chtějí bavit, rodiny s malými dětmi, senioři, sportovci, skupiny výletníků či takoví návštěvníci s většími nároky a tomu odpovídajícími možnostmi. Název příspěvku jsem si vybral z textu o první z lokalit na dole uvedené adrese, kde jsou podrobnější informace o nich.

Tady se zmíním o slůvku „cala“, které je součástí řady zdejších názvů. V různých jazykových mutacích jej najdeme v celém Středomoří, možná mnozí znáte Massif des Calanques v jižní Francii, romantické místo s chvílemi trochu dramatickými sestupy k moři mezi Marseille a Cassis, bývá v nabídce některých cestovních kanceláří. Obě slova, „cala“ i „calanque“ znamenají totéž, jednou v katalánštině, podruhé ve francouzštině (calance v provensálštině či calanca v korsičtině), a označují malou zátoku svým tvarem a geologickým charakterem podobnou fjordu, tzn. „zářez“ do vápencových skalisek, někdy s jeskyněmi, představující zároveň pozoruhodný ekosystém. V jižní Itálii, zvl. Kampánii a na Sicílii, ale i ve Španělsku se setkáme se zdrobnělinou slova, „caletta“, což je vlastně významově zdvojení, protože již ve slově „cala“ je, jak zmíněno, přítomen význam menšího tvaru. Caletta jsou ve Španělsku a Itálii také místní názvy, názvy obcí či ulic.

Samotná místa příliš nebudu popisovat (jsou popsána v článcích v odkazech), zmíním jen, že obě dvě místa se nacházejí v jedné společné zátoce Badia de Son Servera na východním pobřeží Mallorky mezi Cap des Pinar na severu a poloostrovu Punta de n’Amer na jihu, asi sedmnáct kilometrů od města Manacoru (to je na hlavní komunikaci od Palmy de Mallorca), od sebe jsou odděleny jen malým návrším. …. jsou záležitostí turismu. I větší Calla Millor, o něco více než šestitisícové městečko, začalo být zastavováno severně od „Magnóliové silnice“ (Carrer de la Magnòlia) teprve ve třicátých létech minulého století, v současnosti se rozšiřuje na jih k novější Cala Nau, zátoce, která sice rovněž není velká, ale charakter její pláže a hotelových komplexů se už přibližuje onomu typu, s jakým se setkáme třeba v Palmanově.
Třetí lokalita v názvu, Sa Coma, se nachází rovněž v bezprostřední blízkosti prvních dvou, je součástí letoviska Cala Millor. Uvádí se, že je zde zajímavý safari-park (ve volném výběhu jsou africká stepní zvířata a opice) či přírodní rezervace na poloostrově Punta de n’Amer. Letoviska jsou dopravně spojena autobusem, jezdí zde i malý vláček.

Cala Bona
https://spanelsko.svetadily.cz/Baleary/mallorca/cala-bona/lokality
https://de.wikipedia.org/wiki/Cala_Bona
Cala Millor
https://spanelsko.svetadily.cz/Baleary/mallorca/cala-millor/lokality
https://de.wikipedia.org/wiki/Cala_Millor
Sa Coma
https://de.wikipedia.org/wiki/Sa_Coma

https://www.youtube.com/watch?v=sl8RF3Z6Ad4
https://www.youtube.com/watch?v=WfbLB5bAyOg

Zpět