Cajon

17.09.2012 23:27

Cajon
podivuhodné hudební nástroje

Narazil jsem na něj v poslední době několikrát, jen během tohoto léta asi třikrát či čtyřikrát. A to v kontextech, které mohou utvrdit v tom, že nástroj, který původně vznikl z bedýnky na banány, zdaleka není spojen s původní „etnickou“ hudbou. V Jičíně na Arkádovém nádvoří na něj hrál Libor Vaněk s novozélandskou kapelou Beyondsemble, před třemi dny byl ale hráč na tento nástroj v kapele Tomáše Kluse, který přijel na jičínský pohádkový festival. Pro další příklady by zřejmě stačilo projít soubory fotek na Rajčeti (některé pravda ještě nemám „vyvolané“).

V každém případě mi syn Honza (rovněž bubeník) potvrdil, že se s cajonem roztrhl pytel, že je to jakási cajonová horečka. Když si vzpomenu na řečeného Libora Vaňka, rozumím tomu. Přestože je původem jaksi odjinud, jakoby sedí třeba i do českého kulturního lokálu, dovedu si ho představit třeba v Baráčnické rychtě nebo kdekoli jinde v českém městě, nejen v kubánské či peruánské hudbě, ve flamencu apod., jak uvádí česká Wikipedie. Určitě je spojen s pouliční muzikou, buskingem, stačí nahlédnout na příslušné stránky.

Odhlédnu od detailů, kterými se liší jednotlivé typy nástroje, určené pro flamenco, rumbu atd. atd., popisované na německé Wikipedii. Řeknu-li jednoduše, v čem je vlastně rozdíl od bicí soupravy, je to zřejmé a viditelné na první pohled. U cajonu je „vše v jednom“ – zatímco na bicí soupravě máte velký buben, rytmičák, činely, přechody, tady je vše v oné jedné bedýnce. Druhá, podstatná věc je, že zatímco na bubnu tlučete do kůže nebo fólie (coby napodobeniny), tedy upnutého a na korpusu napnutého materiálu (tedy se jedná o membranofon, na rozdíl o idofonu, kde zní samo těleso, např. zvon), u cajonu tlučete do dřevěné desky (byť jsou uvnitř použity i jiné materiály). Třetí rozdíl je, že nepotřebujete ani stoličku, protože na bedýnce přímo sedíte. A čtvrtý (možná důležitější, než ten předchozí) je, že většinou (i když i to může být jinak) na cajon hrajete rukama.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Caj%C3%B3n
https://de.wikipedia.org/wiki/Caj%C3%B3n

Stránky o cajonu, jeho vlastní výrobě a dalšími odkazy
https://otik.krestan.org/?page_id=419
Článek na stránkách muzikus.cz
https://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-testy/Pearl-Box-Cajon-bedynka-z-pristavu~02~srpen~2006/
Další
https://klangspiel.webnode.cz/co-je-to-cajon/
Výuka na YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=n0NVB-Yt3gE&feature=related
Busking / Fernando´s Kitchen
https://www.youtube.com/watch?v=xthnN5kUGNU&feature=related
https://www.youtube.com/watch?v=j4DmaSnEDJ0&feature=related
Praguematique
https://www.youtube.com/watch?v=sHN8VYUbP5o

Zpět