Bunny Berigan / I Can´t Get Started

06.10.2016 13:27

Bunny Berigan / I Can´t Get Started
příběhy kultovních songů / signature songs

Bunny Berigan (1908-1942) byl jedním z nejvýznamnějších trumpetistů swingové éry. Zázračné dítě brzy hrálo na housle a na trubku. Teprve napodruhé se mu ale podařilo – po řadě lokálních orchestrů – získat aranžmá v orchestru Hala Kempa. S ním poprvé nahrával na gramofonové desky a účastnil se turné po Anglii. Od roku 1931 byl nicméně žádaný studiový hráč a hrál i s jinými tělesy, jako byli orchestry Freda Riche, Freddy Martina či Bena Selvina. Následovaly orchestry Paula Whitemana, Dorsey Brothers Orchestra či Benny Goodmana a angažmá u Tommy Dorseye.

I Can´t Get Started, skladbu Vernona Duka,  nahrál pod vlastním jménem v roce 1937, skladba se stala jeho značkou.

Vlastní orchestr, který nahrával pro společnosti Brunswick, Vocalion, Victor či Decca, nicméně neměl úspěch a v roce 1940 ho musel pro platební neschopnost rozpustit. Přesto se mu podařilo umístit do žebříčku celkem 13 hitů – poslední byl Turn on That Red Hot Heat (Burn Your Blues Away).  V orchestru hrála řada známých hudebníků: Georgie Auld, Dave Barbour, Joe Bushkin, Cozy Cole, Ray Conniff, Bud Freeman, Vido Musso, Buddy Rich, Edgar Sampson, Hymie Schertzer, Graham Forbes, George Wettling a Dave Tough. V dubnu 1940 vznikly ještě nahrávky se zpěvačkou Lee Wiley.

Bunny Berigan patří k těm hudebníkům, kteří se – podobně jako Bix Beiderbecke, jehož stylem hry byl ovlivněn – staly legendami vzhledem k tragickému brzkému konci života. Beriganovým vzorem byl Louis Armstrong, ale vytvořil si vlastní styl, byl mistre, jemuž se dařilo v jeho lyrickém projevu tvořit na trubku neobvykle hluboké tóny. Byl pionýrem moderní, baladeskní hry a připravil tak cestou takovým osobnostem, jako byli Miles Davis či Chet Baker.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bunny_Berigan

https://www.youtube.com/watch?v=z2BuWDhuT2I

Zpět