Bowhill

08.07.2013 12:11

Bowhill
Poznámky o Skotsku

Jeden z příkladů využití historického objektu, jak pěkně ukazuje letáček (skládačka 2xA4, zatímco u ostatních mám ročník 2012, tady 2013 s ikonkou „Year of Natural Scotland 2013“, ikonkami „The Green Tourism“, plánkem celého objektu, mapkou a jednotlivými položkami, důvody, proč jej navštívit – samotná stavba, umění, zahrady, příroda usedlosti, „The adventure playground“, viktoriánská kuchyně atd., a především bohatá programová nabídka od sledování ptáků, filmového klubu, procházek lesem, ochutnávky whisky, kalendářově vázaných events, tedy třeba veselý velikonoční den, školní vánoční koncert atd. Nevím, každé přirovnání kulhá, ale možná by to bylo přirovnatelné u nás se zámkem Loučeň (i když tam je to monotematické, hlavní náplní jsou labyrinty, spíš mi jde o přístup).

Přitom se jedná o historickou zemědělskou usedlost blízko obce Bowhill u Selkirku ve správní oblasti Scottish Borders, které je součástí Asociace historických staveb (Historic Houses Association), je sídlem Vévody z Buccleuch. Je v rejstříku historicky významných staveb „A“ (tj. nejvyšší) a v Inventory of Gardens and Designed Landscapes in Scotland. Byl postaven v roce 1708 Johnem, lordem z Bowhillu, jeho bratr William Murray předtím koupil pozemek v roce 1690. Francis Scott, Druhý vévoda z Buccleuch, koupil pozemek pro svého syna Lorda Charlese Scotta, který očekával, že se stane členem parlamentu v Roxburghu. Třetí vévoda, Henry, začal zalesňovat pozemek, a Čtvrtý vévoda, Charles, postavil honosnou vilu. Ta byla poté rozšiřována, až dosáhla úctyhodných 133 metrů délky v roce 1876.

Současný Vévoda z Buccleuch je jedním z největších vlastníků pozemků ve Skotsku a majitel rozsáhlých sbírek umění v řadě dalších objektů, z nichž Bowhill je pouze jedním z nich.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bowhill_House
https://www.bowhill.org/
https://www.scotlandinoils.com/clan/Clan-Scott.html
https://www.gardenvisit.com/garden/bowhill_house_and_country_park

Zpět