Bestiář

16.01.2012 23:10

Bestiář
Poznámky k českým polistopadovým filmům

Tušil jsem, že nepůjde o film kvality
Basic instinct (online zde), zvláště, když je autorem scénáře Barbara Nesvadbová, bezpochyby půvabná žena, ale to je asi tak všecko. Nicméně jsem si říkal, Irena Pavlásková je tou režisérkou, která je pro mě jistou zárukou toho, že se alespoň nebudu nudit. Téma, které opakuje cosi z románů Vladimíra Párala v dnešní době a které znala v zásadních podobách („člověk zvíře“) vlastně už beletrie 19. století (Balzac, Zola aj.), nemá nicméně ani tu štávu, ani patřičnou ironii, pokud by chtělo být pojednáno kriticky (což bych u Pavláskové čekal). Je to vlastně rozvleklá nuda. Škoda.
Tomáš Bartošek na FDb (recenze převzatá z čas. Filmový přehled 2007) charakterizuje výstižně: Snímek zcela v duchu současného povrchního a konzumentského trendu představuje krásné lidi v krásném oblečení a také v krásném prostředí města či venkova, tuzemska i ciziny (Praha, Itálie, Londýn). Hrdinové a jejich svět jsou (navzdory „intelektuálským“ poznámkám) patřičně „vyprázdnění“ a vzdálení realitě. Pohybují se ve světě telenovel, provázeni příslušným product placementem. – Film trpí žánrovou neujasněností, rozvleklostí, upovídaností (a leckdy trapnými dialogy) a snobstvím, spjatým se zobrazením života „v žitě“.
Uživatel Tosim na ČSFd: Pokud je tohle pohled do duše českých "feministek," tak tedy potěš koště.Maty: Jako film bestialita, která by měla být zavřena do stejného útulku jako oba díly Playgirls.
Samozřejmě uvidíme rádi Karla Rodena či Marka Vašuta, v prvním případě si jen posteskneme, že výrazný herec, který čekal na nějakou pěknou roli v českém filmu šest let, hraje (on hraje dobře) ve snímku této kvality.

Online na adrese:

https://www.czfilm.eu/2011/07/28/bestiar-2007/
Základní info v databázích:
https://www.csfd.cz/film/221333-bestiar/
https://www.fdb.cz/film/33328-bestiar.html
Wikipedie aj.:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Besti%C3%A1%C5%99_%28film%29
https://cs.wikipedia.org/wiki/Besti%C3%A1%C5%99_%28kniha%29
Recenze:
https://aktualne.centrum.cz/kultura/film/clanek.phtml?id=402473
https://www.cinemamagazine.cz/recenze/8848/bestiar
 

Zpět