Benjamin Britten

12.10.2011 23:19

Benjamin Britten
pokračování

Navazujeme na poslechový článek o nejhranějším anglickém skladateli, jehož sté výročí bude kulturní veřejnost slavit v roce 2013. V minulé části jsem doplnil informace z české Wikipedie údaji z přeloženého článku na Wikipedii německé, našel jsem na YouTube a na MusicMe adresy, které nás dovedou k poslechu Jednoduché symfonie, Klavírního a Houslového koncertu. V tomto pokračování se podíváme na několik dalších skladeb.

The young person's guide to the orchestra
/ Průvodce mladého člověka po orchestru (skladba též známá jako Variace a fuga na Purcellovo téma), op. 34, 1946
Skladba původně určená jako skladba didaktická k dokumentárnímu filmu The Instruments of the Orchestra, podobně jako Prokofjevův Péťa a vlk či Saint-Saënsův Karneval zvířat. Purcellovo téma je  RondeauAbdelazara.
Birminghamský symfonický orchestr, řídí Sir Simon Rattle
https://www.musicme.com/#/Sir-Simon-Rattle/albums/Britten:-The-Young-Person%27s-Guide-To-The-Orchestra-Etc-0724355539458.html
(na nahrávce poněkud vadí přeryvy mezi jednotlivými částmi)
Jiná nahrávka:
https://www.youtube.com/watch?v=kR9nDnyIhAU
https://www.youtube.com/watch?v=Bi0DQNd6bCc&feature=related

Serenáda pro tenor, lesní roh a smyčce
Skladba je cyklus písní, které B. Britten napsal v roce 1943. Když se navracel do Anglie z pobytu v Americe, dostal spalničky a musel pobýt několik týdnů v nemocnici. Zde pracoval na libretu pro svou operu Peter Grimes a zde napsal většinu této skladby. Premiéra skladby byla v sále Wigmore Hall v Londýně v roce 1943, sólisty byli zpěvák Peter Pears, pro kterého Britten napsal i řadu dalších skladeb, a hráč na lesní roh Dennis Brain. Cyklus je zpracování šesti písní anglických básníků, mj. Lorda Tennysona, Williama Blakea, Bena Johnsona či Johna Keatse, převážně s námětem noci.
https://www.musicme.com/#/Compilation/Britten:-Serenade-For-Tenor,-Horn-And-Strings;-Les-Illuminations;-Nocturne-0028943639521.html
Info, texty písní
https://en.wikipedia.org/wiki/Serenade_for_Tenor,_Horn_and_Strings

Sen noci svatojánské / A Midsummer Night’s Dream
Opera Sen noci svatojánské, op. 64, je dílo podle stejnojmenné divadelní hry Williama Shakespeara. Má tři dějství, byla uvedena v roce 1960 na hudebním festivalu v Aldeburghu. Při porovnávání s předlohou zjišťujeme, že Brittenovo zpracování bylo sice zkráceno z pěti dějství v originále na tři akty, nicméně vlastní text zůstal prakticky nezměněn. Charakteristické pro operu je zvláštní obsazení hlasů – kontratenor pro Oberona, koloraturní soprán pro Titanii. Rustikální divadelní ztvárnění řemeslníků ve třetím dějství je povedená parodie na žánr italské opery. Působivé je akcentovaně nerealistické ztvárnění světa elfů instrumentací s použitím harf, celesty a cemballa.

https://www.musicme.com/#/Richard-Hickox/albums/Britten:-A-Midsummer-Night%27s-Dream-5099964062150.html
Info
https://en.wikipedia.org/wiki/A_Midsummer_Night%27s_Dream_%28opera%29
(kompletní opera, 2 CD)

Zpět