Babí léto

07.03.2014 18:23

Babí léto
někdejší seminárky studentů LG / projekt Film

Režie: Vladimír Michálek
Scénář: Jiří Hubač
Kamera: Martin Štrba
Hrají: Vlastimil Brodský, Zita Kabátová, Jiří Lábus, Petra Špalková, Simona Stašová, Ondřej Vetchý, Stella Zázvorková, Stanislav Zindulka

Velmi úspěšný film Babí léto je tragikomický příběh mladého pětasedmdesátníka, věčného snílka, pábitel a recesista Františka Hány, který má stále sil na rozdávání. Aby seděl doma, pohlížel na všechno, co mu nabízí televize nebo výhled z okna, na to tento bývalý komparsista operety vůbec nemá čas. František totiž se svým kamarádem Edou milují život a jsou ochotni ho vychutnávat plnými doušky.

Svou oslavu narozenin málem prošvihl hlavně kvůli tomu, že kupoval coby emeritní člen newyorské Metropolitní opery zámek bratru za šedesát milionů korun. Nebylo to jediná výstřednost v jeho životě, dostatek času v důchodu jeho a Edu přivádí na celou řadu šílených nápadů, přenášejí své divadelní role do života a dávají jim poměrně zajímavé vyznění. Například si v metru hrají na falešné revizory. Jinou zálibou se stane tu tanec, tu horolezectví, tu snaha podívat se na svět z odstupu.

Bohužel František ve stáří neprožívá pouze příjemné chvilky. Musí čelit výčitkám své manželky Emilky, která podobné chování nechápe a hodlá se s ním na stará kolena rozvést. Emilka totiž ve stáří vidí „čekárnu“ na smrt, pečlivě vybírá parte, chodí okukovat hrobku, poněkud morbidní dar od jejich jediného syna Jarouška.

Jaroušek je již podruhé ženatý, a aby se mu bývalá manželka s tou současnou nepotkávaly v bytě, poprosí rodiče, aby mu vypomohli tím, že opustí byt na sídlišti a odejdou do pečovatelského domu. „Vypomohli už jednou, vypomohou i podruhé.“

František má ještě další problém. Díky jednomu povedenému dobrodružství musí s Edou uhradit něco přes třicet tisíc korun dluhu, což vzhledem k jejich letům a možnostem také není jednoduchá záležitost.

Tragikomický příběh o důchodcích. Už tato kombinace se pro někoho může zdát přímo vražedná, ale je tomu naopak. Jde o inteligentní snímek o životě, který vzešel z pera Jiřího Hubače a je považován za nejlepší práci tohoto velice úspěšného scénáristy za posledních deset let. Sám autor napsal, e se jedná o příběh o přátelství, lásce a neumírání, věnovaný Vlastimilu Brodskému, který si zahrál hlavní roli.

Film Babí léto získal čtyřnásobně cenu Český lev: nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli – Vlastimil Brodský, nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli – Stella Zázvorková, nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli – Stanislav Zindulka, nejlepší scénář – Jiří Hubač.

(Urbanová)

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1039700462-babi-leto/20136712013/
https://www.csfd.cz/film/6679-babi-leto/

 

Zpět