Aqua Tower Chicago

28.02.2013 12:49

Aqua Tower Chicago
významné stavby současnosti

Aqua Tower, 262 metrů vysoký mrakodrap v Chicagu, je jedna z nejzajímavějších staveb poslední doby. Autorkou je americká architektka  Jeanne Gang, která budovu navrhla ve spolupráci se svým manželem Markem Gangem. Stavebníkem, popřípadě majitelem je Megellan Development Group.

Ve chvíli, kdy jsem použil v úvodním popisu slovo „mrakodrap“, jsem byl poněkud v rozpacích. Výška budovy je samozřejmě jedním z jejích signifikantních parametrů, nicméně nevybral jsem si ji pro svůj příspěvek z tohoto důvodu. A nejen proto, že z tohoto hlediska je až na osmém místě po nesrovnatelně vyšší Willis Tower (442 metrů), Trumpově mezinárodním hotelu a věži a několika dalších stavbách.

Hotel je pozoruhodný tím, že myšlenku vyznačenou v jejím názvu, promítá do tvaru fasády, jejíž design upomíná protvarováním vystupujících stropních desek zvlněnou vodní hladinu, vyklenutý prostor je funkčně užit v balkónech, které vystupují v přesahu až 3,7 metrů. Možná bychom si mohli vzpomenout na katalánského architekta Antoni Gaudího a jeho zvlněné křivky jakožto výraz přírodních energií, ve věži Aqua je tento prvkem ovšem užit mimo secesní tvarosloví, naopak jako součást postmoderní morfologie. Fasády jsou přitom dnes, mimo jiné, právě oním „odlišitelným“ prvkem jedinečné stavby. „Zvlnění“, byť trochu jiného charakteru, bychom našli i u některých dalších zajímavých nových budov současnosti, např. u manhattanského mrakodrapu 8 Spruce Street (Beekman Tower) či Hotelu Porta Fira v Barceloně.

Se stavbou bylo započato v roce 2007, na jaře 2009 bylo dosaženo maximální výšky, dokončovací práce nicméně trvaly až do podzimu. Kompletně železobetonová budova o 86 patrech je využívána v horních patrech pro byty, v nižších jako hotel, část jsou rovněž nákupní plochy. Osmdesát šest pater  je při této výšce poměrně dost, několik set metrů vzdálený mrakodrap (tady v rozpacích nejsem, to je klasický mrakodrap) Aon Center o výšce 346 metrech má ještě méně podlaží než Aqua Tower, totiž 83. Každé podlaží má rozlohu 1.500 m², nákupní plochy 5.100 m².

Stavba obdržela v roce 2009 cenu frankfurtských architektů Emporis Skyscraper Award, která se uděluje od roku 2000 budovám nejméně o třiceti patrech nebo sto výškových metrech za design nebo funkcionalitu, a v roce 2010 se dostala do finále Mezinárodní ceny výškových domů (International Highrise Award), kterou vypisuje Německé muzeum architektury.

Architektka Jeanne Gang studovala na University of Illinois ve svém rodném městě a na Harvardu, pracovala na Office for Metropolitan Architecture (OMA) u Rema Koolhaase v Rotterdamu, poté si otevřela v roce 1997 v Chicagu vlastní architektonickou kancelář Studio Gang Architects. Pracovala rovněž jako hostující profesorka, popř. docentka na různých vysokých školách, na Technologickém institutu v Illinois, na Princetonu, na Yalské škole architektury, Harvardu. Vedle už zmíněných ocenění obdržela rovněž ocenění MacArthur Fellows, představující pětileté stipendium ve velmi slušné výši, charakterizované jako „investice do originality, vhledu a potenciálu“.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Aqua_%28Chicago%29

https://de.wikipedia.org/wiki/Jeanne_Gang
https://de.wikipedia.org/wiki/Aqua_%28Chicago%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Emporis_Skyscraper_Award
https://de.wikipedia.org/wiki/Internationaler_Hochhauspreis

https://www.youtube.com/watch?v=jkd2IRP-cmU&list=PLF81835031EB445DB

Zpět