Antikvariát Jiřího Nováka

21.11.2017 14:52

Na knížky lze čtenářsky nahlížet z různých pohledů. Z perspektivy domácí knihovny, knihovny veřejné, festivalů jako je Svět knihy či setkání jako Ars poetica, jejich podoby „papírové“ (kterou preferuji) či v dalších formátech, „pdf“ na monitoru či v e-knihách na čtečkách, estetického aspektu zahrnujícího ilustrace, kvalitní papír či vazbu (někdejší pojem „krásná kniha“) či vztažením především k samotnému textu. Pomíjím další vrstvy či metaroviny jako informace na Wikipedii či specializovaných stránkách knihofilů a odborný pohled, zahrnující četbu literárních časopisů a návštěvy archivů.

Takřka zároveň s informací o konání letošního Festivalu spisovatelů v Praze jsem „šel kolem“ informace o unikátním holešovickém antikvariátu, kde se vrší desetitisíce knih a jehož majitelem je knihofil (korektor mě automaticky opravuje na knihomil, budiž, také přijatelné, tak tedy ještě knihophil), který musí chodit do dalšího zaměstnání, aby mohl zaplatit nájemné za prostory, kde své knihy vrší. Doslovně. Je to zřejmé z odkazů pod tímto textem, pustil jsem si video z dílny DVTV, kde je s Jiřím Novákem rozhovor. Mimochodem, ten člověk pochází k nedalekého (ve vztahu k Jičínu) Kopidlna. Měl bych se do Holešovic rychle podívat, než se něco stane, jak to u takovýchto alternativ bývá. Adresa antikvariátu je Dělnická 336/45, 170 00 Praha 7-Holešovice.

Video s J. Veselovským (DVTV)

https://video.aktualne.cz/dvtv/sto-tisic-knih-v-morbidnim-antikvariatu-abych-mel-na-najem-p/r~60edf1e8c53c11e796ac0cc47ab5f122/

https://wave.rozhlas.cz/holesovicky-knihkupec-si-plni-sen-30-let-nebyl-na-dovolene-a-nespi-aby-mohl-5988394

https://btwt.cz/2017/09/14/propadl_knizkam_a_ma_antikvariat_jako_z_jineho_sveta/

Zpět