Anna Clyne / This Midnight Hour

09.05.2020 00:40

Anna Clyne / This Midnight Hour
současná symfonická hudba

Anna Clyne (nar. 1980 v Londýně) je anglická skladatelka, která dnes žije ve Spojených státech. Hudbu začala psát už jako dítě, studovala na univerzitě v Edinburku, později na Manhattan School of Music. V letech 2008 – 2010 se stala vedoucí programu Newyorského mládežnického symfonického orchestru s názvem „Making Score“, zaměřeného na mladé umělce, v říjnu 2009 se stala rezidenční skladatelkou u Chicagského symfonického orchestru, v následujících letech pak působila v podobných funkcích u Orchestre national d'Île-de-France a Baltimorského symfonického orchestru. V roce 2015 získala Anna Clyne cenu Grammy v kategorii Nejlepší současná klasická skladba za svůj Koncert pro dvoje housle „Prince of Clouds“. Napsala řadu skladeb pro orchestr nebo komorní orchestr a rovněž řadu opusů komorní hudby, ale také sólové nástroje s elektronickým doprovodem a rovněž vokální hudbu.

Zhruba čtrnáct minut dlouhou skladbu s názvem This Midnight Hour, která je v archivu portálu Grosse Sinfonik in Video, přístupného ze stránek Frankfurtského symfonického orchestru, diriguje Ben Gernon. Skladba začíná rychlou pasáží proměňující se a do sebe zaplétající figury trochu připomínající filmovou hudbu v hlubokých smyčcových nástrojích, ostatní sekce se přidávají a hudba se rozevírá jakoby zvnitřku v dynamických poryvech, působivé je opakování rytmické figury velkého bubnu, jenž je dominantní pro střední část jinak pomalých klesajících tónů, které se chvílemi znovu vzedmou, poté ustanou a přijde klenutá melodie „jako z Čajkovského“, modulovaná do až sentimentální polohy, melodii přebírají jednotlivé dechové nástroje, pak i smyčce, a znovu se hudební plochy ve vlnách vracejí, než skončí smířlivou melodií, kterou přebírá od křídlovky trubka a vše se zklidňuje v závěrečném durovém akordu, uzavřeném ovšem úderem do velkého bubnu.

Kritika (z jiných provedení) hovoří mimo jiné o inspiraci Baudelairem (proslulou básní Harmonie večera z Květů zla), básněmi Juana Ramóna Jiméneze,  Beethovenem (Sedmá symfonie) a Gershwinem (Concerto in F z roku 1925).

Muzika
https://youtu.be/No5M3jjP-Dw

Info
https://de.wikipedia.org/wiki/Anna_Clyne
https://bachtrack.com/review-clyne-morlot-thibaudet-seattle-symphony-june-2016

Zpět