Andratx

13.06.2013 21:42

Andratx
Poznámky k Mallorce

Začnu zajímavou výslovností jmen, které na Mallorce končí na „tx“. Vyslovují se „č“, napadlo mne trochu zlomyslně, že by se dal tímto způsobem zjednodušit německý pravopis (tsch jako Tschechisch na tx, tedy Txechisch, možná ještě Txechisx), ale především mi v tom slově zní „drak“, „dračí“. A skutečně, nedaleko pobřeží se nachází ostrůvek, který je přírodní rezervací a je součástí správního celku Andratx s názvem Sa Dragonera, tedy Dračí ostrov (ve skutečnosti to ale nemá žádnou souvislost, aby to někdo nezačal vykládat vážně a já nebyl za blba).

Měli jsme jako jeden z alternativních odpoledních plánů nápad jet autobusem, který jede po pobřeží z Palmy de Mallorca, do tohoto městečka a pak dolů do přístavu. Z řady důvodů, mj. také toho, že autobusy příliš nejezdí podle jízdního řádu (nechci tato krásná místa příliš pomlouvat, ale čekali jsme na jiný autobus podle jízdních řádů hodinu – nepřijel), z toho sešlo. Zůstaly informace, některé jsou v přilehlých odkazech. K zajímavým místům vedle přístavu a zmíněného ostrůvku, kde žijou pozoruhodné ještěrky (mj. jeden ze symbolů Mallorky, u stánků jsme viděli také takovou tu plněnou pískem), a několika pláží (Sant Elm, Camp de Mar) patří ještě jeden z klášterů, které na Mallorce jsou. Jmenuje se La Trapa, založili je trapisté, vykázání z Francie v 19. století, oficiální název řádu je Řád cisterciáků přísné observance (Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae, O.C.S.O., kteří jsou usazeni na několika místech i u nás.

Když se podíváme na mapu nebo na pohledy na Andratx, zjistíme, že se nachází „na jednom konci“ (totiž západním) nejvýraznějšího pohoří ostrova, Serra de Tramuntana. O tom by ale měl být samostatný příspěvek.

https://de.wikipedia.org/wiki/Andratx
https://spanelsko.svetadily.cz/Baleary/mallorca/andratx/lokality
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%A1d_cisterci%C3%A1k%C5%AF_p%C5%99%C3%ADsn%C3%A9_observance

https://www.youtube.com/watch?v=1wO4l0Os1XI
https://www.youtube.com/watch?v=ZC0Mbqm0a1E

Zpět