Amadeo Modigliani

04.12.2011 15:36

Amadeo Modigliani
výtvarné umění na YouTube

Přiznám se, že Amadeo Modigliani je jedním z těch mála moderních umělců, které nemám nijak v lásce. Dokonce můžu říci, že mě vždycky odpuzoval. Když jsem si položil otázku, proč tomu tak je, měl jsem pocit, že to, co Amadeo Modigliani maloval, je manýra. Dlouhé krky, unylý pohled, připadalo mi, že je jeden obraz jako druhý, v podstatě kolem dokola. Nemohu se toho pocitu zbavit, nemám onen jindy osvobozující pocit nádhery, radosti, překvapivosti, ani očekávanou pohodu či erotickou naladěnost nepociťuju, zkrátka se u těch obrazů nudím.
Nicméně přiznávám, že takové věci se stávají a stěží je lze nějak ovlivnit, napravit, změnit. Takový osud měla kdysi četba Anny Kareninové od klasika ruské literatury, nikdy jsem ji nedočetl, ačkoli vím, že je to literární dílo zásadní, prý zajímavé atd. Stejně tak dopadl Modigliani, malíř, který byl před časem skoro bych řekl módou, neznat ho bylo velkým kulturním prohřeškem, líbivost jeho prací (sama o sobě by mi nijak nevadila) byla samozřejmou bránou k souhlasnému přijetí u kdekoho, koho jsem znal.
Co se dá dělat! Dám tady pár odkazů, určitě má na malíře a sochaře původem z toskánského Livorna spousta lidí jiný pohled. Nechť si ho užijí.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Amedeo_Modigliani https://www.abcgallery.com/M/modigliani/modigliani.html
(obrazy na něm. str. Wikipedie:) https://de.wikipedia.org/wiki/Amedeo_Modigliani
https://www.cosmopolis.ch/kunst/87/modigliani.htm

YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=46_64-wLM5U&feature=fvsr
https://www.youtube.com/watch?v=w-ySWItskJc&feature=related

Zpět