Álvaro Siza Vieira

14.03.2013 21:59

Álvaro Siza Vieira
významní architekti současnosti

Álvaro Joaquim de Melo Siza Vieira patří k nejvýznamnějším evropským architektům současnosti. Narodil se v roce 1933 v přístavním městě Matosinhos, asi deset kilometrů severozápadně od portugalského Porta. V Portu žije a pracuje, vyučuje na fakultě architektury a provozuje od roku 1958 svou architektonickou kancelář. Ve své rodné zemi je považován za hlavního představitele moderny.

Studoval architekturu na Vysoké škole krásných umění (Escola Superior de Belas Artes do Porto), v našem názvosloví by to byla spíše Fakulta kunsthistorie, protože je pod Univerzitou Porto. Do otevření vlastní kanceláře pracoval v arch. kanceláři svého profesora Fernando Távory, na fakultě pracoval i jako odborný asistent, v roce 1976 byl jmenován profesorem.

Po Karafiátové revoluci v roce 1974 dostal tenkrát 44letý architekt příležitost vytvořit v sociálním sídlišti Bouça v Portu vzorový typ ubytování, řadové domky, které vytvářejí intimní prostory ulic až venkovského charakteru, přitom mají moderní charakter. Za rekonstrukci lisabonské čtvrti Chiado, kterou v roce 1988 zničil požár, obdržel Sica prestižní architektonickou Pritzkerovu cenu.

Siza byl hostujícím profesorem na École polytechnique fédérale de Lausanne, technicko-přírodovědné univerzitě ve Švýcarsku, Pensylvánské univerzitě, privátní renomované univerzitě Universidad de los Andes v Bogotě, na Graduate School of Design Harvardovy univerzity, v roce 1992 mu udělila Universita Valencia a v roce 1993 EPFL Lausanne čestný doktorát.

V Sizově architektuře lze sledovat vývoj moderní architektury, dědictví avantgardy dvacátých a třicátých let minulého století i nové výboje let šedesátých. Jeho vztah k lokálním souvislostem architektury z něj činí předního přestavitele kritického regionalismu. Ve svých plánech rodinných domků, sociálních sídlišť, obytných komplexů, městských částí, veřejných staveb i oblastí sanace Siza zohledňuje danosti krajiny, okolí města i tradiční stavební kulturu a převádí ji do řeči moderních forem.

Siza Viera je proslulý svými skicami. V nich zachycuje celkový kontext, komplexní situaci a umožňuje pochopení svých záměrů. Své projekty realizoval nejen v porevolučním Portugalsku, ale i v Nizozemí, Německu, Itálii a Španělsku.

Z jeho realizací lze uvést jako „vzorové“ například pobřežní lázně Leça da Palmeira, realizované v první polovině 60. let, Casa de Chá da Boa Nova (Čajový domek) tamtéž, obytný dům Slezská brána v berlínské čtvrti Kreuzberg, univerzitní knihovnu v Aveiro (1988) či urbanistický návrh na zástavbu Alcântara v Lisabonu (2003). A mohli bychom pokračovat desítkami, ne-li stovkami návrhů, které obsahuje seznam od roku 1952 do roku 2009, uvedený na stránkce německé Wikipedie, z níž je čerpán tento text. Rovněž na stránkách ArchiWebu je uveden nejméně tucet pozoruhodných staveb.

https://de.wikipedia.org/wiki/%C3%81lvaro_Siza_Vieira
https://www.archiweb.cz/architects.php?type=arch&action=show&id=203
https://www.youtube.com/watch?v=z0iEq8kNCEc
https://www.youtube.com/watch?v=WAI7UnkdsPc

Zpět