Aféra s náhrdelníkem

15.11.2015 22:38

Aféra s náhrdelníkem
filmy s Hilary Swankovou II

Americké historické drama, 2001, režisér Charles Shyer). Hilary Swank zde je v jedné z hlavních rolí, Jeane St. Rémy de Valois, tedy hlavní aktérky aféry s náhrdelníkem, vedle Jonathana Pryce, Simona Bakera, Adriena Brodyho či Briena Coxe. Zajímavá je skutečnost, že se některé sekvence filmu natáčely v Praze a Kutné Hoře či na zámcích Lednice a Valtice na jižní Moravě, ve filmu se objevuje i několik českých herců. V nominaci na Oscara musel ustoupit snímku Moulin Rouge.

Veskrze dobrodružný příběh, který má za základ historické události, je ve filmu podán následujícím způsobem: V roce 1767 mladé Jeanne tlupy krále zavraždí otce, který dělal potíže v parlamentu, a zbaví rodinu majetku, brzy nato jí zemře matka. Od té doby usiluje dát opět lesk rodu Valois a dostat zpátky rodinný zámek. V roce 1784 se vdá za šlechtice Nicolase De La Motte (Adrien Brody), v dalších krocích se marně pokouší o audienci u královny Marie Antoinetty, při nekonvenčním způsobu získat její pozornost fingováním ztráty vědomí se seznámí s mladým Rétaux de Vilette (Simon Baker), oblíbeným gigolem u dvora, jenž se coby syn luxusní prostitutky naučil způsobům u dvora. Naučí Jeanne etiketu a zprostředkuje jí setkání s vlivným ministrem. Ten ovšem považuje vrácení statků za nemožné. Jeanne je zoufalá, nicméně Rétaux jí ukáže nepřímou cestu k dosažení cíle.

Seznámí ji s poměry na dvoře, sympatiemi a antipatiemi mezi jednotlivými osobami, tak například kardinál Louis de Rohan usiluje o to, stát se za každou cenou následníkem premiéra Richelieu, ale královna ho nemůže vystát, protože Rohan vedl nestřídmý a nemravný život, mimo jiné údajně i s její matkou. Na svůj plán získat zpátky své statky zase Jeanne potřebuje finanční prostředky a nějakého mecenáše. Oba se dohodnou, že podporovatele udělají z Rohana. Jeanne ho dokáže přesvědčit, že má důvěry královny a že se jí podaří dosáhnout smíření mezi ní a Rohanem.

Následuje čilý korespondenční ruch mezi Rohanem a domnělou královnou, Jeane falšuje její dopisy na dopisním papíře zcizeném z paláce. Na její straně nyní stojí nejen její manžel, ale i věštec Alessandro Cagliostro, jehož lži Jeanne prokoukla. On chce rozšířit svůj vliv na Francii a přichází k Jeanne s věštbami, které mají pozitivně vyhodnotit její jednání vůči Rohanovi. O vlivu Jeanny na Marii Antoinettu se dozvědí i dva zlatníci, Böhmer a Bassenge, kteří zhotovili už před delší dobou cenný náhrdelník s mnoha diamanty, jehož cena málem nelze vyčíslit, o němž si ale přesto myslí, že by jej královna mohla koupit. Když to odmítne, hrozí oběma zruinování. Nyní doufají, že Jeanne by královnu mohla přesvědčit.

Jeanne přiměje Rohana k tomu, aby náhrdelník pro Marii Antoinettu koupil, v kontextu napjaté situace v Paříži ale nemůže sama vystupovat v roli kupující. Rohan vystoupí se skoro jedním milionem louisdorů jako ručitel, aby se přesvědčil o přízni královny, trvá na setkání s Marií Antoinettou. Jeanne zaranžuje setkání s  herečkou, která je královně k nerozeznání podobná. Rohan nyní přijde jako ručitel. To nyní umožní o nějaký čas později vyzvednout u něj náhrdelník vyzvednout domnělým královským poslem Rétauxem. Ze zisku z prodeje několika diamantů by si Jeanne mohla zpět koupit rodinné jmění. Doufá, že vyřeší léčku jednoduše: Řekně Bassengovi, jednomu ze dvou zlatníků, že královna si nakonec náhrdelník nekoupí. Doufá, že Rohan, aby zabránil skandálu, náhrdelník nakonec zaplatí, nicméně na Bassenga čeká na cestě k Rohanovi dvorní maršál královny. Bassenge vypoví celý příběh a Rohan je pozván ke královskému páru.

Doufá, že bude jmenován premiérem, je nicméně vyptáván ohledně pozadí náhrdelníku. Jeho důvěrné narážky vůči královně král vnímá jako urážku. Rohan je vsazen do vězení. Jeanne vidí, že i ona bude brzy zatčena. Nicolas a Rétaux na její přání prchnout. Aféra je nyní vyřejná a ačkoli je královna nevinná, je mezi lidmi nyní spojována přímo s koupí náhrdelníku a Rohanem. Dlouhý proces nicméně končí osvobozením Cagliostra a Rohana a vyhnání Rétauxe a veřejným vypráskáním Jeanne a vypálení znamení jako zlodějky. Aféra je spouštěčem francouzské revoluce a končí setnutím hlavy Marie Antoinetty. Jeanne se nakonec po dvou letech podaří uprchnout z vězení. Odchází do Anglie, kde zveřejňuje své memoáry a teprve zaznamenává zájem o svou osobu.

Odkazy:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Af%C3%A9ra_s_n%C3%A1hrdeln%C3%ADkem
https://de.wikipedia.org/wiki/Das_Halsband_der_K%C3%B6nigin_(2001)

Zpět