Absolvent

06.08.2013 01:05

Absolvent
Velikáni filmu, ČT 2, 5. srpna 2013, 21. 45

Film absolvent je první v seznamu filmů Dustina Hoffmana, které uvádí česká stránka Wikipedie, a skutečně, kromě několika předchozích televizních seriálů a filmů z počátku šedesátých let a jedné bezvýznamné komedie je to opravdu první záležitost, k níž má smysl se vracet. Prvních deset patnáct minut se mi děj zdál poněkud toporný, Benovy repliky trochu příliš naivní a říkal jsem si, tak to bude koukání opravdu jen z ilustrativních důvodů, ale postupně se to celé rozjíždí a zpětně opodstatňuje i začátek.

První, co člověk vnímá, jsou písničky Simona a Garfunkela (se jménem Mrs. Robinson, obsahově ale nijak příliš nesouvisí), detailní statické záběry tváře Dustina Hoffmana, běžící už od titulků, a vracející se v příběhu, rovněž dějové „můstky“, které vytváří obraz jeho tváře (v posteli, pak v bazénu atd.). Pak snobská „vyšší“ společnost a Benjaminova (dobově příznačná, píše se rok 1967) vzpoura proti ní – říká zhruba: „Bojím se. Budoucnosti. Chci bejt jinej.“ Pak je zajímavá Benova psychologie, který paní Robinsonové na jedné straně (sexuálně) podléhá, na druhé straně se (dlouho) brání. Typ panovačné paní Robinsonové, zneužívající mladého kluka (byť je už „absolventem“). „Společnost“, podobné záběry (často v protisvětle širokoúhlým objektivem) jako v některých italských (Felliniho) filmech. Pak typická americká „zabedněnost“ – charakteristický majitel domu a pronájemce bytu, který, když Elaine (dcera paní Robinsonové) vykřikne, jej vyhazuje, a na otázku proč odpovídá: „Protože tě tady nechci.“ (V tu chvíli jsem si uvědomil, že jsem ten film už kdysi viděl.) Pak jsem si uvědomil, že Dustin Hoffman už „od začátku“ ve filmech běhá – vzpomeňme pak po letech na Maratónce.

Příběh – alespoň v kostce, jinak je všude popsán – na rodinné party všichni vychvalují Benjamina, který dokončil školu, paní Robinsonová jej požádá, aby ji odvezl domů, a v řadě nejrůznějších dalších rafinovaných kroků si jej sexuálně podmaní. Nechce ale, aby se stýkal s její dcerou, zatímco jeho rodiče by z nich rádi viděli pár a jako jednu z forem nátlaku jim domluví večeři. Ben neví, jak z toho ven, udělá záměrně průšvih, nakonec se ale do Elaine zamiluje. Když to praskne (jeho vztah s její matkou), Elaine odjíždí na univerzitu do Berkley, on přijíždí za ní, naléhá, vysvětlují se dezinterpretace (Elaine bylo namluveno, že Ben její matku zneužil v opilosti). Celý film končí poněkud „veseloherně“, když Ben zabrání v poslední chvíli svatbě Elaine s jiným mužem v kostele, s křížem v ruce se popere se svatebními hosty a se šťastnou Elaine uteče.

Dnes film působí „neproblematicky“, ve své době to nicméně byla záležitost málem revoluční. Líčení vztahu mladého muže k vdané ženě v amerických konvencích bylo tabu a zde vlastně poprvé  „prošlo“. Film přinesl popularitu celé řadě později slavných osobností. Soundtrack Simona a Garfunkela k filmu (The Sound Of Silence, Mrs. Robinson a Scarborough Fair/Canticle) jim vynesly popularitu (prosadil si je Dustin Hoffman), stejně tak Katharine Ross, nominovaná na Oscara za vedlejší roli, vynesl film světovou popularitu (zahrála si pak v několika dalších slavných filmech - Butch Cassidy and the Sundance Kid či v hororu Stepfordské paničky / The Stepford Wives podle románu Iry Levina). Film je pozoruhodný z kontextu filmové historie – šílená jízda ke kostelu a závěrečná scéna v autobuse má stopu němého filmu Harolda Loyda Girl Shy, Loyd působil při natáčení jako poradce. Naopak zahajovací scéna inspirovala Quentina Tarantina k začátku filmu Jackie Brown, závěr byl pak několikrát parodován ve filmech a v televizi, mj. např. i v Simpsonových. Režisér Mike Nichols dostal za film v roce 1968 Oscara za nejlepší režii.

https://www.csfd.cz/film/6977-absolvent/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Absolvent_%28film%29

Zpět