96 hodin / Taken

20.07.2013 17:04

Jak jsem si pročítal teď ty komentáře, zvláště onen, v němž jeho autor říká, že od tohoto filmu má stále více raději jejího hlavního představitele Liama Neesona, a při dalším čtení narážím na řadu naopak negativních posouzení některých rysů filmu, uvědomuju si, že jsem jej vlastně viděl. Měl jsem jej v nějakém balíčku kdysi jako nadabovaný dárek a říkal jsem si – Taken, zvláštní název, tenkrát jsem to snad z časových důvodů nedokoukal, a pak jsem to viděl v televizi –  a dokoukal. Nicméně si nyní dávám dohromady, kdo hrál hlavní roli, a že mne tenkrát zaujalo rozestavění pozic, totiž vědomí otce dcery, kterou mu unesli obchodníci s „bílým masem“, že je třeba v časovém presu reagovat naprosto bezchybně (ubíhající čas zároveň snižuje pravděpodobnost, že mezitím nezmizí mimo hranice) a že se nemůže spoléhat ani na policii (ta mu naopak bude komplikovat práci). Detaily není třeba rozebírat (na něm. Wikipedii je děj podrobně popsán, možno přeložit), z toho, co si čtu, si myslím, že opravdu film stojí na Neesonovi, který vedle „vážných“ rolí (Schindlerův seznam, jímž se definitivně etabloval jako herec první kategorie) hodně hraje v nejrůznějších „trhácích“ (různí Batmani, Letopisy Narnie, byť nevylučuju, že ani ty nemusí nebýt skvělé), a zároveň ostatní herci jen tak „ploše“, schematicky, jak říkají kritiky, přihrávají. A „dvojka“, tedy 96 hodin: Odplata (2012, je údajně už film pod hranicí . A jaký bude třetí díl, plánovaný na rok 2015?

96 hodin, Francie, USA, Velká Británie, 2008, orig. název Taken, režie Pierre Morel, scénář (i dalších dílů) Luc Besson, v rolích Liam Neeson, Maggie Grace ad.

96 hodin, Francie, 2012, orig. název Taken 2, režie Olivier Megaton, v rolích Liam Neeson, Famke Janssen, Magie Grace ad.

Taken 3, Francie, USA, 2015, scénář Luc Besson, Rober Mark Kamen, v rolích Liam Neeson, Maggie Grace

https://www.csfd.cz/tvurce/16-liam-neeson/
https://cs.wikipedia.org/wiki/96_hodin
https://www.youtube.com/watch?v=86DkJ3NmRwc (full movie)

Zpět