25 let FIDLE / Křest CD Samá voda

23.05.2022 16:52

25 let FIDLE / Křest CD Samá voda
Porotní sál jičínského zámku / 22. května 2022

Byl jsem pozván na slavnostní jubilejní koncert hudebního sdružení Fidle, v němž jsem takřka dvacet let působil, s pověřením – spolu s Marií Chrástovou, spoluzakládajícím členem podobně jako já – pokřtít nové, deváté cédéčko souboru, nahrané již minulém roce, ale na svět vyslané vzhledem k minulé epidemiologické situaci teprve nyní. V sále, kde Fidle hrálo naposledy snad někdy před dvěma roky, si mohli posluchači po příchodu prohlédnout prezentaci, kterou připravil zpěvák Fidle Radek Štaff, a po první skladbě, tedy na začátku koncertu, sestaveného z dvaadvaceti skladeb a doplněných příběhy z lidového vyprávění, sebraného J. Š. Kubínem, proběhl křest – kontextuálně oním magickým živlem, jenž je v názvu nahrávky (druhá magie je vybrané datum s pěti dvojkami v pátém měsíci roku, a určité jiskření jsem cítil při onom aktu se zněním mého vlastního jména). Posluchači přišli, což je vždy důležité, mezi nimi i několik z těch, kteří se ocitali na jevišti spolu s ostatními v minulých 25 letech a kteří byli pozváni na závěr k účinkujícím, aby si zazpívali „Starou bábu“. Z okamžité pohnutky jsem poprosil Lenku o housle a místo neumělého zpěvu jsem si tuhle pro Fidle ikonickou skladbu s nimi zahrál.

Dokumentace

Program „25 let Fidle“

Orchestrálka / Pod našima okny / Měla jsem milého / Červená růžičko
Přijde-li pobejt starej Nechaník
*
Sloužilo děvče
Jaká jest to těžká věc
O smutném myslivci
Nat Prahou mněsiček / Sviť mněsičku do sednice / To libáncké osení / Mněla sem milého / Když se ten ovísek / Turky, turky
Vo veliký říšnici
Salát / V zahrádce pod mydlinkou / Andulka ze mlýna / Rejhalova Káča / Já se ožením / Už ho vedou Martina
Čert u muziky
Teče voda od Skuhrova / Stála na potoce / Husička (obkročák) / Holka modrooká
(Stará Bába, Kača)

*Soubory vyznačené kurzívou jsou texty J. Š. Kubína

Skladby na CD Samá voda
1. Husička divoká
2. Stála na potoce
3. Teče voda od Skuhrova
4. Světélka v Konecchlumí
5 Pod našima okny
6. Měla jsem milého
7. Červená růžičko
8. Přijde-li pobejť starej Nechaník
9. Vlaštovička lítá
10. Sloužilo děvče
11. Andulka ze mlýna
12. Vo veliký řišnici
13. V zahrádce pod mydlinkou
14. Jaká je to těžká věc
15. O smutném myslivci
16. Nat Prahou mněsíček
17. Sviť mněsíčku do sednice
18. Čert u muziky
19. Mněla jsem milého
20. To libáncké osení
21. Rybník Mordýř
22. Když se ten ovísek
23. Salát
24. Turky, turky
25. Jak nesla Mářa kaši na vojákem
26. Rejhalova Káča
27. Já se ožením
28. Už ho vedou Martina

(Můj vstup u křtu, hrubý záznam:)

Křtím toto dílo s radostí a úctou.

S radostí proto, že mi hudba po celý život přinášela mnoho radosti a potěšení, s úctou proto, že Fidle je souborem, který náleží k mohutnému fenoménu podkrkonošské hudební kultury. Jedno vlákno její historie lze vysledovat ve staleté tradici hudebních těles v Lomnici nad Popelkou, která započala ve 20. letech minulého století – tedy v těchto letech další jubileum – orchestrem zaměstnanců lomnické firmy ing. Šlechty, zvaným „univerzální orchestr“, a pokračovala Podkrkonošským symfonickým orchestrem Jiřího Matlase a po jeho rozpadu souběžně působícími soubory, v nichž mnozí z nás hráli či vytvářeli první unikátní nahrávky (tenkrát byla cédéčka, dávní předchůdci toho dnešního, čerstvě dostupná novinka). K nim patřilo Collegium musicum „Český ráj“ docenta Zahradníka, KSOKrM, tedy Komorní symfonický orchestr Krkonošského metra, který se zformoval právě z muzikantů Fidle a zkoušel, stejně jako Fidle, ve zdejší ZUŠ, kde tenkrát byla ředitelkou Lenka Krausová (ta zde založila dětský folklórní soubor Špalíček), a z něhož po jeho zániku vznikl současný Podkrkonošský symfonický orchestr.

Druhým vláknem této historie pak byly jičínské folklórní soubory, Český ráj, jenž slavil úspěchy po Evropě se svou Staročeskou svatbou, a Jičíňáček řízený doktorem Milanem Ročkem, kde začínala Lenka s folklórem, a na ně navazující Malá muzika z Jičínska, z níž bezprostředně Fidle vzniklo. Křtím tedy toto dílo a přeju mu dobrou cestu a hojnost posluchačů.

Pozvánka slavnostní koncert „25 let Fidle“ na stránkách www.fidle.cz
https://fidle.cz/aktuality/25-let-fidle/
Prezentace historie souboru na stránkách Fidle
https://fidle.cz/aktuality/prezentace-25-let-fidle/
Odkazy na publikace v médiích
https://fidle.cz/aktuality/upoutavka-na-koncert-25-let-fidle-v-mediich/
Dobré zprávy z Českého ráje
https://zpravyceskyraj.cz/soubor-fidle-slavi-25-let-od-zalozeni-cerpa-i-z-humoru-nasich-predku/

 

 

Zpět