Świątynia Wang v Karpači

18.10.2013 14:18

Před sebou mám drobný turistický prospekt, informující o jedné unikátní stavbě nedaleko našich hranic, v polském (dříve německém) městě Karpacz (Krummhübel). Historii města, které se dříve nacházelo v oblasti Pruska (podobně třeba jako Vratislav – Wroclaw – Breslau) také odpovídá skutečnost, že je dvojjazyčný. Týká se kostela, označovaného v polštině jako Świątynia Wang nebo také (podle Wikipedie) jako Vang stavkirke či kostel Wang. Ten prostřední název označuje architektonický typ starobylého dřevěného kostela, jaké se stavěly ve Skandinávii ve 12. století, tedy nejstarší typ dřevěného, tzv. sloupového kostela, „jehož krov nenesou obvodové zdi, ale vysoké sloupy“. Jak je už z těchto náznaků zřejmé, je to unikátní stavba s pozoruhodnou historií, v níž klíčovou úlohu sehrál Johan Christian Dahl, norský romantický malíř (ten romantismus jako názor na historii, úlohu národa atd. je hodně důležitý), který ve správnou dobu žil a působil jako profesor Akademie výtvarného umění v Drážďanech. Ten se totiž zasadil o to, že vikinskou stavbu, které hrozilo jinak zbourání, pruský král Friedrich Wilhelm IV. za 427 vydražil a tak se o osm set let později, tedy v 19. století, dostala na místo, kde je dosud. Do Krkonoš.

Na prospektu se (v překladu) říká: Perla Krkonoš, architektonický pomník nordického umění z 12. století. Kostel byl zřízen v obci Vang u jezera Vangsmjøsa v Norsku jakožto sloupový kostel. Na začátku 19. století byl určen k demolici. Pruský král Friedrich Wilhelm IV. jej získal a nechal jej v roce 1842 převézt do Krkonoš. V Karpači byl opět přesně podle originálu sestaven. Dřevěný sloupový kostel je konstruován bez hřebíků. Řezby na portálech a sloupek a nordický lev u vchodu jsou skutečná umělecká díla potomků Vikingů. U kostela můžeme také obdivovat stylizovanou křížovou cestu a zvonici ze žuly.

Na druhé straně letáčku je (samozřejmě rovněž v polštině a němčině) inzerován Święty Grób (Savtý hrob, též Zhořelecký Jeruzalém), ve Zhořelci (Görlitz), místo vzdálené od Karpače osmdesát kilometrů. Rovněž pozoruhodný objekt, dávám na něj pod textem odkaz, stejně jako k předchozímu.  

kostel Vang
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_Wang
https://de.wikipedia.org/wiki/Stabkirche_Wang
https://de.wikipedia.org/wiki/Johan_Christian_Clausen_Dahl
vzor, podle něhož byl ve Vangu kostel postaven:
https://de.wikipedia.org/wiki/Stabkirche_Borgund
přehled těchto kostelů v Norsku
https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Stabkirchen
Svatý hrob ve Zhořelci
https://de.wikipedia.org/wiki/Heiliges_Grab_%28G%C3%B6rlitz%29
Boží hrob u Slaného (Čechy)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BE%C3%AD_hrob_%28Slan%C3%BD%29
 

Zpět