Nedá se říci… (aktuální kultura na začátku léta 2019)

29.06.2019 14:52

Nedá se říci…
aktuální kultura na začátku léta 2019

Nedá se říci, že by kultura skomírala na úbytě, že by jí bylo nedostatek. Nehovořím o dohadech o ministrech kultury politickém pozdvižení kolem jejich výměn, neříkám, že by mě to nezajímalo, ale tento komentář je o něčem jiném. Psal jsem o nedávném Triangl Festu na začátku Železničního kulturního léta, o Propadáku na Čeřovce v Jičíně, 21. června byl Svátek hudby s báječnou libereckou bluesovou kapelou Pohromadě na přehradě a několik dní nato Anglický den v Lodžii s názvem Zažij Londýn. To jen v Jičíně a bezprostředním okolí „dostupném pěšky“.

Nu a neuplynul snad ani týden a chystá se další akce v Loggii s názvem ProART festival, definovaný jako Mezinárodní ART_workshop festival tance, zpěvu, herectví, fotografie a dalších performing arts s tradicí od roku 2004 (první ročník Brno, Praha, v dalších i Liberec, Valtice, Plzeň), která je na stránkách festivalu pečlivě zdokumentována (obsah stránek představuje jakýsi podstatný přehled české kultury v určitém výseku; počet účastníků, jednotlivé obory a večery v prvním ročníku původně nazvaného festivalu Tanec Terezín, představení v divadle Ponec atd.), lze sledovat jeho postupné rozrůstání z jednoho, dvou ač čtyř měst – jeho uskutečnění ve Valdštejnské loggii tedy rozšiřuje počet historických českých měst na pět, a zároveň je další pozoruhodnou participací Loggie – Valdštejnského imaginária na větších, někdy celozemských kulturních projektech.

Na FB formulace: „Nezávislá kulturní organizace na poli tance, divadla, zpěvu a dalších živých umění. Svou činnost rozděluje na realizaci mezinárodního festivalu, produkování vlastních jevištních děl a choreografií a organizaci uměleckých dílen a workshopů. Funguje od roku 2004 pod názvem Tanec Terezín, od roku 2005 jako ProART.“

Na programu ve Valdštejnské loggii 2019:
JIČÍN
6. - 8. července
Valdštějnská lodžie, Sedličky 4, 506 01 Jičín, Česko
Přihlášky, rozvrhy, program a veškeré informace budou průběžně zveřejňovány od 20. dubna 2019. Sledujte i náš FB.
Lektoři:
Martin Dvořák (CZ/AT) - tanec: https://www.proart-festival.cz/cz/martin-dvorak/
Zuzana Richterová (CZ) - tanec: https://www.proart-festival.cz/cz/zuzana-richterova/
IMPRA (CZ) - divadlo: https://www.proart-festival.cz/cz/impra/ (Ondřej Král, Hanny Firla a Igor Ochepovsky)
Gabriela Vermelho (CZ) - zpěv, hudba: https://www.proart-festival.cz/cz/gabriela-vermelho/
Workshopy tance a divadla se uskuteční v časech od 10:30 do 13:30, hlasový workshop kromě toho ještě v 15 hod. a 18 hod. (tři skupiny)

Večerní programy pak jsou formulovány takto:
Poésia de ritmo (6.7., 20:00) Noční procházka rytmy Argentiny a Španělska ve Valdštejnské lodžii. Syntéza flamenka, argentinského tanga, moderního tance a pohybového divadla na scéně lodžie. Na závěr večera bude společný prostor pro dobrovolnou prezentaci účstníků celodenního workshopu tance a tanečního divadla M. Dvořáka, Z. Richterové ve formě tanečního jamu. Účinkují: Martin Dvořák, Zuzana Richterová a Jana Šafaříková – tanec, Jitka Břízová – housle, Iva Bartošová – klavír.

IMPRA: Absolutní herecká improvizace (7. 7., 20:00) Impra po roce vyjíždí na své delší turné. Nositelé studentské Ceny Thálie, herci Hanny Firla, Ondřej Král a kytarový mág Igor Ochepovsky tvoří každé představení, včetně všech jeho složek, přímo na jevišti.

Kde tančí vítr… ORTEN 100 Ohnice (8. 7., 20:00) Současné poetické hudební divadlo o životě, lásce a smrti… Multižánrový scénický projekt věnovaný osobnosti a dílu básníka Jiřího Ortena, jenž byl pro svůj židovský původ pronásledován a za nejasných okolností přišel o život při automobilové nehodě ve svých dvaadvaceti letech. Inscenace vznikla ke stému výročí Ortenova narození. Večer je součástí Hudebního předplatného KZMJ.
Autoři a účinkující: Daniel Krejčík (slovo), Martin Dvořák (režie, tanec), Jitka Břízová, Vojtěch Drahoňovský (hudba)

A není to jen Jičín, ale i blízké okolí. Spolu s novinami mi už před třemi nedělemi přistál na stole program Mezinárodního folklórního festivalu Pod Zvičinou, který se konal v Lázních Bělohradě ve dnech 19. – 23. června 2019. V úvodním pořadu Přes hory, přes doly vystoupil Hořeňáček, Hořeňák a jeho zahraniční hosté, po slavnostním zahájení festivalu zahrála kapela Šlapeto, na programu byl charitativní koncert, mše svatá za účasti folklórních souborů, krojovaný průvod, bohaté dění na náměstí, jarmark s doprovodným programem a závěrečný galaprogram Hřej, sluníčko, hřej v zámeckém parku, kde se tradičně koná většina festivalových pořadů.

Účinkující: Hořeňák a Hořeňáček Lázně Bělohrad, Hadářek Červený Kostelec, Gaudeámus Praha, Slovácký soubor Kyjov, dospělá a dětská složka Vizovjánku Vizovice, Děcka ze Skoronic, Krojovaná družina Jarošov nad Nežárkou a folklorní soubory z Mexika, Makedonie, Turecka, Sardinie a Slovenska (Trenčan)
Pořady uvádí: Jana Rychterová, Petr Roubíček a Kateřina Šmídová

Na druhé straně Zvičiny se pak koná v těchto dnech další festival, zase jiného charakteru. Spolek Bezdružic ve dnech 28.–30. června již po sedmnácté organizuje benefiční festival hudby a divadla na hradě Pecka. Několik pořadů či kapel jsem viděl v minulých letech. V pátek to je bigbeat Vyhoukaná sowa z Hradce Králové, kapela s mezinárodní účastí Les gars d'en bas, která pravidelně hraje i ve Valdštejnské loggii (účast komunity z Loggie je na Pecce obvyklá i s aktivní participací, tak loutková pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký je záležitostí Alžběty Vitvarové a René Vitvara, častého performera v loggii), Budoár staré dámy z Brna a další, v sobotu pak například dixielandoví PIJ band z Jičína či elektroswingový Mr.Moos z Hradce Králové, též už svým způsobem legenda, a celá řada dalších: alternativní Tornado Lue z Bratislavy, velice kvalitní vsetínská akustická kapela progresívního folk-rocku Žamboši či ZVA 12-28 band ze Zvolena). V neděli pak je událostí průvod z hradu na místní hřbitov a „slavnostní rozeznění nového zvonu“, pořízeného z výtěžku festivalu. Na stránkách festivalu je možné se proklikat dál.

A ovšem, už vůbec nehovořím o oněch velkých festivalech (jakkoli mě vlastně včerejší televizní program dal impuls k tomuto stručnému komentáři). K mé dvoudenní návštěvy letošní Smetanově Litomyšle, která běží (dnes, 29. června Pucciniho Triptych či večer na zámku Nové Hrady) jsem příspěvek přičinil (viz odkaz dole), a včera večer jsem sledoval v televizi pořady z Karlových Varů, kde byl zahájen filmový festival (letos přijela mj. Julianne Mooreová). Oním bezprostředním „pošťouchnutím“ byla informace, která běžela na textovém řádku obrazovky, informující o tom, že týž den zahajuje také letošní Loutkářská Chrudim. Tak jsem si řekl, že by to stálo za nějaké bezprostřední shrnutí, o němž jsem už tak jako tak přemýšlel.

Odkazy

Triangl Fest Železnice
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/vladimir-merta-jan-hruby-a-ondrej-fencl-v-zeleznici/
https://www.informuji.cz/akce/kr/124588-triangl-fest-zeleznice-1562019/

Propadák
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/propadak-jicinsky-hudebni-festival-na-cerovce/
https://www.youtube.com/watch?v=D8xBfJ4P58Q

Svátek hudby
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/svatek-hudby-2019-v-jicine/

https://valdstejnskalodzie.cz/
Pohromadě na přehradě
https://valdstejnskalodzie.cz/news/730/131/pa-21-6-21-00-POHROMADe-NA-PrEHRADe-SVaTEK-HUDBY-JIciN-2019

Zažij Londýn
https://valdstejnskalodzie.cz/news/804/131/ne-23-6-13-00-ZAzIJ-LONDyN

Festival ProArt
https://valdstejnskalodzie.cz/news/747/132/6-9-7-Festival-ProART
https://www.proart-festival.cz/cz/

Lázně Bělohrad, festival Pod Zvičinou
https://podzvicinoufest.cz/

Hudební festival na Pecce
https://www.bezdruzic.cz/festival/
https://www.bigboyband1.cz/
https://www.budoar.cz/
https://www.soulet.cz/
https://www.zva12-28band.sk/sk/band/

Loutkářská Chrudim 2019
https://www.chbeseda.cz/

Smetanova Litomyšl, má návštěva
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/smetanova-litomysl-2019/
https://www.smetanovalitomysl.cz/cs/program

Zpět