Katedrála v Coventry

09.02.2013 16:05

Katedrála v Coventry
několik poznámek

V souvislosti se skladbou Válečné requiem Benjamina Brittena, která měla premiéru při příležitosti vysvěcení nově postavené katedrály v Coventry, jsem procházel řadu dalších informací. Vedle příspěvků, věnovaných samotné skladbě (na těchto stránkách zde) a filmu (na těchto stránkách zde) jsem chtěl ještě vytvořit nějaký „balíček“ ohledně samotné stavby a jejích souvislostí. Na české Wikipedii (zde) nalezneme nějaké základní informace, stejně tak v několika dalších zdrojích. Nechci tedy psát nějaký rozsáhlý materiál, spíše se věnovat jednotlivým momentům stavby.

1.
Katedrála v Coventry má tisíciletou historii. Na místě malého benediktýnského kláštera vzniklo v roce 1095 převorství a katedrála svaté Marie. Na konci 14. a v 15. století zde byl postaven kostel sv. Michaela, který byl největším farním kostelem v Anglii. V roce 1918 získal po vytvoření diecéze Coventry status katedrály. 14. listopadu 1940 byla stavba při jednom z náletů na město zničena, dochovaly se pouze venkovní zdi a věž. Na tomto místě pak vznikla nová stavba, která navázala na zbytky staré a je s ní propojena v jeden celek. Základní kámen položila královna Alžběta 23. května 1956 a vysvěcena byla 25. května 1962. V roce 1960 povýšila královna Alžběta architekta Basila Spence na rytíře.

2.
Basil Spence (
1907 – 1976) byl skotský architekt, jenž je spojován především se stavbou katedrály v Coventry a Beehive, hovorový název pro exekutivní křídlo komplexu parlamentních budov na Novém Zélandu, nacházejícího se v Lambton Quay, obchodní čtvrti Wellingtonu. Spence se narodil v Bombaji v Indii v rodině kontrolora anglické královské mincovny, studoval architekturu v Edinburgu, rok byl asistentem u architekta Williama Kininmontha a především pak u Edwina Lutyense, jednoho z nejvýznamnějších britských architektů. Jeho rané práce na začátku třicátých let ve stylu art déco v Edinburku následovaly výstavní pavilony v Glasgow, po válečné službě pak byly v padesátých a šedesátých létech nejdůležitější zmíněná díla, vytvořil ale celou řadu dalších, např. knihovnu Edinburské univerzity či letiště v Glasgow. Pracoval ale i v sedmdesátých létech, vytvořil např. budovu britské ambasády v Římě, výškovou budovu 50 Queen Anne's Gate ve Westminstru v Londýně, dnes ministerstvo spravedlnosti, školu ve skotském Thurso, rozsáhlý kampus Univerzity Nothingham, knihovnu Astonské univerzity, kulturní centrum v Bahrainu aj.  V letech 1958 – 1960 byl prezidentem Královského institutu britských architektů, v letech 1961 – 1968 působil jako profesor architektury na Královské akademii umění v Londýně.

3.
Nový objekt postavila londýnská firma Arup, která pracuje v oblasti stavebnictví, stavebního inženýrství, plánování, designu, projektového managementu a poradenství, s pobočkami po celém světě, včetně 92 kanceláří v 37 zemích s více než 10 000 zaměstnanci. Byla založena v roce 1946 Ove Nyquistem Arupem, britsko-dánsko-norským inženýrem, projektantem a teoretikem, jednou z nejvýznamnějších osobností svého oboru ve 20. století. Architekt Arup získal mezinárodní věhlas svou účastí na budově Opery v Sydney, firma pracovala nicméně (tím či oním podílem) na řadě dalších věhlasných projektů, např. na Centre Georges Pompidou v Paříži, 30 St Mary Axe („Okurce“) v Londýně, Královské opeře v Kodani, Allianz aréně v Mnichově, televizní a vyhlídkové věži Canton Tower v čínském Kantonu (Guangzhou), nákupním centru Kanyon v tureckém Istanbulu, Donbaské aréně v ukrajinském Doněcku atd.

4.
Hřebový kříž z Coventry. Křesťanský symbol smíření mezi národy, ekumenického hnutí, které vzešlo z Coventry a k němuž dnes patří na stošedesát křesťanských obcí  po celém světě. Jako symbol dostane každý člen hnutí hřebový kříž podobný originálnímu kříži ze třech hřebů, který je umístěn na nové stavbě katedrály v Coventry. Při odklízení trosek kostela našel tehdejší probošt
Richard Howard tři velké středověké tesařské hřeby z klenby kostela, a sestavil je do tvaru kříže. Na stěnu chóru pak nechal napsat slova „Father vergive“ (Otče, promiň) a ze dvou ráhen sestavit dřevěný kříž. Zatímco tento dřevěný kříž zůstal v prostoru staré katedrály, je hřebový kříž umístěn na oltáři nově vybudované stavby a je symbolem smíření a míru. Otcem myšlenky je Bill Williams, probošt v Coventry v letech 1958 – 1981. Jeden z těchto křížů byl umístěn do prostoru evangelického Památníku císaře Viléma (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) v Berlíně, architektonickou koncepcí podobnému stavbě v Coventry (vedle staré budovy, rovněž zničené při náletech, zde byla postavena budova nová).

5.
Autorem bronzové plastiky Svatého Michaela vítězícího nad Ďáblem je americko-britský sochař a malíř Jacob Epstein (1880 – 1959) . Narodil se rodičům židovsko-polského původu v New Yorku. Po studiích Académie Julian v Paříži a Ecole nationale supérieure des beaux-arts de Paris (někdejší Škola krásných umění, pozor, výraz Akademie se používá ve Francii pouze pro učenou společnost, nikoli pro školu) žil od roku 1905 v Anglii, od roku 1910 (anglická Wikipedie říká 1911) získal britské občanství, 1954 získal titul rytíře. Žil ve svazku s jednou ženou, Margaret, měl však vztahy k jiným ženám, s nimiž měl pět dětí. Z jeho díla, původně avantgardně zaměřeného, lze uvést i řadu plastik s náboženskými náměty, např. Krista (1919, bronz), Lazara (1947-8), Madonu a dítě (1950, bronz). Vytvořil náhrobek Oscara Wilda v Paříži, bysty Josepha Conrada a Alberta Einsteina aj.

6.
Autorem gobelínu zpodobujícího Krista je Graham Sutherland (1903 – 1980), britský expresionistický malíř, jehož malby se vyznačovaly i abstraktními a surrealistickými prvky. Syn londýnského právníka pracoval nejdříve jako inženýr u železniční dráhy, než vystudoval grafiku na
Goldsmith’s College School of Art a Chelsea College of Art and Design v Londýně. Po konverzi k římsko-katolické církvi se oženil, od roku 1935 započal vlastní malířskou činnost. Jeho krajiny mají afinitu k malíři anglické moderny Paulu Nashovi, v roce 1936 vystavoval se surrealisty v Londýně, za války se stal oficiálním válečným malířem, po válce se seznámil s Francisem Baconem a uzavřel s ním (a jeho ženou Kathleen) pevné přátelství. V roce 1941 realizoval Sutherland společně s Henry Moorem a Johnem Piperem (později autorem abstraktního okna v baptisteriu v nové katedrále v Coventry) první retrospektivu. V padesátých a šedesátých letech se inspiroval jižní Francií, kde se setkal s Picassem a Matissem, v Mentonu koupil pak vilu. V padesátých létech rovněž maloval portréty, mj. Winstona Churchilla. Významná byla účast na světových výstavách documenta v Kasselu (účastnil se na d1, d2 a d3, tj. v letech 1955, 1959 a 1964).

Odkazy (některé již v textu)
Benjamin Britten, Válečné requiem, skladba

https://jan-k-celis.webnode.cz/news/benjamin-britten-valecne-rekviem/
Válečné requiem, film
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/war-requiem-valecne-rekviem/
Článek na www.muzicus.cz o katedrále a skladbě Benjamina Brittena
https://www.muzikus.cz/klasicka-hudba-jazz-clanky/Z-trosek-povstala-architektura-a-hudba-katedrala-v-Coventry-a-Brittenovo-Valecne-requiem-slavi-zlate-jubileum~03~cerven~2012/
Katedrála v Covenetry, Wikipedie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Coventrysk%C3%A1_katedr%C3%A1la
Jiné stránky
https://zpravy.idnes.cz/obrazem-pred-70-lety-utok-luftwaffe-srovnal-se-zemi-anglicke-coventry-1ja-/zahranicni.aspx?c=A101113_145736_zahranicni_btw
https://www.neaktuality.cz/zahranici/naciste-bombarduji-anglicke-mesto-coventry-padla-i-tamni-katedrala/
https://ceskybratr.evangnet.cz/index.php?act=detail&menuid=2&podmenuid=46&idTXT=68
https://www.turistika.cz/mista/katedrala-v-coventry
Basil Spence
https://en.wikipedia.org/wiki/Basil_Spence
Arup
https://en.wikipedia.org/wiki/Arup
Jacob Epstein
https://de.wikipedia.org/wiki/Jacob_Epstein
Graham Sutherland
https://de.wikipedia.org/wiki/Graham_Sutherland

 

Zpět