Hudební soustředění PSO v Třeboni 2015

03.10.2015 17:28

Hudební soustředění PSO v Třeboni 2015
třeboňská témata

Musím si někdy dát dohromady všechna ta místa, na kterých jsme v průběhu posledních takřka dvaceti let byli – nejdříve s KSOKrMem, později s Podkrkonošským symfonickým orchestrem na letních hudebních soustředěních. Když jsem jel tentokrát autem do Třeboně, míjel jsem ukazatele, které označovaly místa nepříliš vzdálená od těch, která jsme navštívili právě na některém z předchozích soustředění – v minulých letech byla v Jeseníkách, Českém Středohoří, ale také v Jižních Čechách. Právě třeba i v Třeboni jsem byl naposledy na jednom z nich, tuším, že to bylo ve Velké Lhotě, což je autem odtud už docela daleko. Procházeli jsme se tenkrát prý po hrázi rybníka Svět, vzpomínají tehdejší účastníci, zatímco já si výrazněji vybavuji Jindřichův Hradec. K nepřesnosti vzpomínek pravděpodobně ještě přispívá to, že na některých místech jsem byl poněkolikáté i v jiných souvislostech.

Tentokrát se hudební soustředění PSO konalo ve dnech 17. – 23. srpna 2015, ubytování bylo v přímo v historických prostorách zámku, totiž v internátu Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Třeboň a vyhovovalo svému účelu, totiž především skutečností, že zde je velká místnost, kde může zkoušet orchestr jako je náš (na osmdesát lidí), a jídelna i vlastní pokoje jsou v tomtéž traktu zámku, tedy vše pěkně pohromadě. Pro všechny přijatelné ceně odpovídají pochopitelně podmínky, které nejsou hotelové, tj. není zde sociální zařízení na pokoji, ale sprch i záchodů je nakonec ve všech třech patrech dostatek, a stopy stavebních úprav z doby předlistopadové trumfne výhled z okna pokoje přímo na nádvoří s historickou kašnou a portálem věže protějšího traktu i blízkost do historického centra města a rovněž jen pár kroků ke hrázi rybníka Svět, jehož hladinu jsem ostatně viděl i ze zkušebny.

Zkoušení orchestru, hlavní náplni pobytu, se v tomto příspěvku nicméně nebudu věnovat, spíše okomentuju na příslušném místě jednotlivé skladby coby poslechovou záležitost, a zde se zaměřím na věci, které z tohoto hlediska jsou až na druhém místě, přesto kontextuálně stojí za zaznamenání. Tento úvod, podobně jako i jinde, je pak víceméně „sběrným článkem“, odkazující k jednotlivým tématům. Měl bych ještě dopsat pár věcí o Třeboni, v tuto chvíli nějak „nestíhám“, je to zatím můj dluh k tématu.

Zámek ve Stráži nad Nežárkou
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/zamek-ve-strazi-nad-nezarkou/
Opatovický mlýn, Kojákovice & spol.
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/opatovicky-mlyn-kojakovice-spol/

Borovany
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/borovany/

Třeboňská hudební setkávání
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/trebonska-hudebni-setkavani/

Taxmani
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/taxmeni/

Z Jičína do Třeboně
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/z-jicina-do-trebone/

Fotky na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Straz_nad_Nezarkou_Trebonska_temata/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Opatovicky_mlyn%2C_Kojakovice_spol._Trebonska_temata/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Borovany_Trebonska_temata/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Dum_prirody_v_Treboni_Trebonska_temata/
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Trebonska_hudebni_setkavani_Trebonska_temata/

 

Zpět