Český Krumlov

20.08.2012 15:14

Český Krumlov
EXOD 2012

Mám pocit, že Český Krumlov je mi důvěrně známý. Nevím, na jakém základě tento dojem vznikl, když vlastně nelze říci, že bych sem jezdil každý rok či jakkoli pravidelně či že by počet návštěv tohoto města zapsaného do světového dědictví UNESCO přesáhl nějaké číslo výrazně větší než třeba u Pardubic nebo Olomouce. Byl jsem tu určitě na školním výletě, dvakrát třikrát při různých příležitostech, v posledních dvaceti letech pak jednou, kdy už se město stalo významnou českou turistickou destinací (pozastavoval jsem se tenkrát nad nehoráznými cenami v restauracích, dnes už se, podobně jako jinde, umoudřili a ceny jsou přiměřené), a jednou na představení Shakespearova Snu noci svatojanské v otáčivém hledišti. Možná je ta příčina někde jinde, řekl bych v tom, že „věci se dějí v hlavě“. Český Krumlov byl vždycky čitelný, ať v papírových skládačkách, podobně jako jiné „hrady“, „školních výletech“, informacích, které průběžně člověk o městě dostával z médií, knížek atd., i samotná „míle“ je vlastně ta jedna přehledná trasa z jednoho místa (od Špičáku, Latrán) „s kopce“ kolem vstupu do zámku až k esíčku řeky, přes most a znovu přes náměstí (jako druhé „čitelné místo“) nahoru až někam k hotelu Růže.
Přesto jsem si vlastně celistvý pohled na Český Krumlov udělal teprve nyní. Totiž spojil jsem řečenou trasu přes město s trasou přes nádvoří zámku, Plášťový most na mohutných pilířích, jeden z nejcharakterističtějších prvků celého komplexu, a k jízdárně a zámeckou zahradu až k otáčivému jevišti, k němuž jsem vždy přišel z opačné strany, takže jsem si neuvědomil jeho polohu vzhledem k zámku.

Odkazy
https://www.ckrumlov.info/php/
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_Krumlov
https://www.zamek-ceskykrumlov.eu/
https://www.castle.ckrumlov.cz/docs/cz/zamek_oinf_sthrza.xml
https://www.cesky-krumlov-ubytovani.com/prohlidka.php
https://www.zamky-hrady.cz/1/cesky_krumlov.htm
Fotografie
https://asperias.rajce.idnes.cz/Cesky_Krumlov_-_vetsinou_za_deste%2C_bohuzel/
https://asperias.rajce.idnes.cz/cesky_krumlov-ostatni_-_druha_cast_leto_2008/
https://asperias.rajce.idnes.cz/cesky_krumlov-ostatni_-_prvni_cast_-_leto_2008/
Panoramatické fotografie
https://www.zamek-ceskykrumlov.eu/panoramaticke-fotografie/
https://www.virtualtravel.cz/cesky-krumlov/statni-hrad-a-zamek-cesky-krumlov.html
Moje fotografie na Rajčeti
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Z_EXODu_2012_Cesky_Krumlov/

Město a region v proměnách času

Renesanční palác, přiléhající k věži českokrumlovského zámku, od roku 2011 poslouží pro celoročně otevřenou expozici Hradního muzea. Návštěvníci zde budou moci na modelu obdivovat podob středověkého krumlovského hradu, původní gotické vitráže z hradní kaple, portréty dávných majitelů, řadu privilegií a listin, kancelář správce panství, mincovnu a zbrojnici s uniformami knížecích schwarzenberské granátnické gardy. Zajímavé budou také autentické filmové záběry rodiny Schwarzenbergů i snímky běžného života na krumlovském zámku v prvních desetiletích 20. století. Kromě dalších interiérů s řadou exponátů zde budou vystaveny ostatky svatého Reparáta. Zásadní a příjemnou novinou je přístupnost zámecké věže – od roku 2011 bude otevřena celoročně.

Rok 2011 je rokem Rožmberků. Dne 6. 11. 1611 zemřel Petr Vok, poslední mužský potomek proslulého rodu. Jeho úmrtím skončilo téměř čtyřsetleté rožmberské panování v jižních Čechách. V roce 2011 uplynou čtyři století od této významné události. V rámci tohoto výročí na V8s během roku čeká bohatý tematický program.
https://www.ckrumlov.info/docs/cz/atr380.xml

(Z brožury Vítejte v Českém Krumlově, vydal Českokrumlovský rozvojový fond 2010)

Několik dalších odkazů
Vodní turistika

https://www.rafting-krumlov.cz/
https://www.ckvltava.cz/
Ubytování
https://cz.ubytovani.ceskykrumlov-info.cz/
Golf
https://www.golfck.cz/

Zpět