EXOD České Budějovice 2012

20.08.2012 22:01

Ještě jednou se vracím alespoň stručně k letošnímu EXODu v exkurzní základní v Českých Budějovicích, neboť kromě úvahy „Chvála EXODu“ jsem neshrnul v nějakém jednoduchém příspěvku tento výpad do jižních Čech, Rakouska a Německa a myslím, že už vzhledem k tomu, že na jeho základě na těchto stránkách vzniklo na dva tucty článků, které by mohly být i východiskem pro plánování jakékoli poznávací cesty v této oblasti, si nějaké stručné shrnutí zaslouží.

Během osmi dní jsme, v největší části autobusem, navštívili celou řadu míst, která se někdy módně označují jako „highlights“, tedy atraktivní cíle, kterým „byste měli věnovat pozornost“ nebo které „by vám neměly ujít“: místa, zapsaná v seznamu světového dědictví UNESCO (Český Krumlov, Holašovice) či jinak významné v kulturní historii (Vyšebrodský klášter, hrad Rožmberk, zámek Hluboká), technické památky (Buškův hamr), zajímavá města (České Budějovice, Linec, Pasov) a přírodní lokality (v Solné komoře, Vrbenské rybníky) aj.

V následujících dvou blocích uvádím celý přepis programu, jak jej účastníkům v dopise (ještě psaném na klasickém psacím stroji) zaslal pan Josef Dolek, organizátor EXODu v Českých Budějovicích (mírně upraveno, zkráceno), a seznam jednotlivých příspěvků na těchto stránkách.

Program EXOD České Budějovice 2012

30. 7. pondělí – příjezd účastníků, společná večeře, v 19 hodin seznámená na klubovně
31. 7. úterý – dopoledne prohlídka centra Českých Budějovic, exkurze v pivovaru Budvar nebo Samson. Odpoledne odjezd autobusem na Kleť (i lanovkou), hvězdárna
1. 8. středa – celodenní výlet do Passau, společná prohlídka města, odjezd ve 14.10 (po zvonkohře). Při cestě zpět zastávka v rakouském městě Linz. Příjezd do Č. Budějovic kolem 19.45.
2. 8. čtvrtek – Český Krumlov – prohlídka města a zámku. Odpoledne prohlídka selského baroka ve vesnici Holašovice.
3. 8. – hrad Rožmberk, Vyšší Brod (klášter a poštovní muzem), Čertova stěna, Lipno – hráz přehrady.
4. 8. sobota – celodenní výlet do Solné komory v Rakousku: Gmunden, Hallstatt a Gosau. Možnost koupání a odpočinku u Hallstattského jezra. Odjezd v 5.30, návrat kolem dvacáté hodiny.
5. 8. neděle – Trocnov, Trhové Sviny – Buškův hamr, pevnost Žumberk, Terčino údolí u Nových Hradů – procházka k vodopádu.
6. 8. pondělí – v 8.30 exkurze v JETE Temelín, pak návštěva zámku nebo galerie Hluboká n. Vltavou. Odpoledne volno.
7. 8. úterý – po snídani odjezd účastníků.

Příspěvky (převážně) ve složce „Cesty, chození, výlety, místa“ v „Archivu materiálů“:
České Budějovice
Čertova stěna
Holašovice / selské baroko, objekt UNESCO
České Budějovice každý den, návrhy na výlety
Český Krumlov
Technická památka Buškův hamr
Přírodní park Terčino údolí
Vrbenské rybníky
Rozhledna a hvězdárna na Kleti
Hrad Rožmberk
Klášter ve Vyšším Brodě
Pevnost Žumberk
Lipno
Římov
Pasov (SRN)
Zážitek z Dunaje
Linec (Rakousko)
Gmunden (Solná komora)
Řeka Traun
Hallstatt (Solná komora)
Muzeum v Hallstattu
Gosau
Zámek Hluboká
Alšova jihočeská galerie v Hluboké
Vyšší Brod / Poštovní muzeum
Z EXODu 2012 / Alba na Rajčeti

Chvála EXODu

Cesty s EXODem přinášejí určité pohodlí, neboť trasa je zorganizována tak, že se nemusíte o nic starat, hromadné vstupenky přijdou levněji, večeře je připravena a pokud vyrážíte dříve, máte přichystán balíček na cestu. Samozřejmě, jako všechny týmové aktivity, přinášejí i určitá omezení, tzn. člověk se musí podřídit času odjezdů a pobytů, což nemusí vyhovovat stylu mladší generace, která si kromě toho chce uspořádat cestu podle svého, ovšemže i včetně zaměření, které se bude třeba orientovat více na sportovní aktivity. Ovšemže jsou i takto zaměřené EXODy, třeba cyklistické, nebo výrazněji turistické, přesto mnozí zvolí jinou formu, jak si užít svůj, mnohdy drahocenný, volný čas. Neříkám, že můj čas by byl méně drahocenný, ani že toto je jediná forma, jakou se dostanu na místa, které chci vidět. A přemýšlet o nich. Jen tvrdím, že to není k zahození.

 

Zpět